TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN SON BAŞBAKANI’NDAN DOĞU TÜRKİSTAN’IN ÖNEMLİ İSMİNE ZİYARET

Türkiye Cumhuriyeti 62-63-64’üncü dönem Millet vekili ve eski Başbakanı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu beraberindeki heyet ile Dünya Uygur Kurultayı’nın eski başkanı, Doğu Türkistanlıların efsanevi lideri merhum İsa Yusuf Alptekin’in oğlu Erkin Alptekin’i Ankara’da yattığı hastanede ziyaret etti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Dünya Uygur Kurultayı’nın eski başkanı Doğu Türkistanlıların efsanevi lideri İsa Yüsüf Alptekin’in oğlu Erkin Alptekin, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ziyaret etti. Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na ziyarette Genel Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Selim Temurci ve Mustafa Gözel eşlik etti.

Ankara’da aniden rahatsızlandıktan sonra hastaneye kaldırılan ve başarılı bir operasyon geçiren Alptekin, Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaret esnasında, Doğu Türkistan’da 2 milyona yakın Uygur Türk’ünün Çin’in 2017’de kurduğu kamplarda sistematik işkenceye maruz kaldığı konuşulurken, Davutoğlu, Başbakanlığı sırasında Doğu Türkistan’a gerçekleştirdiği 2 ziyareti ve izlenimlerini duygu yüklü bir atmosferde anlattı. Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu ayrıca Erkin Alptekin’in değerli babası Yüsüf Alptekin ile gençlik yıllarında tanıştığını ve ziyarette bulunduğunu kaydetti.

Doğu Türkistan sorununa ilişkin fikir alışverişinde bulunulan ziyarette, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Doğu Türkistan davasının Gelecek Partisi’nin kendi öz davası olduğunu, bu davayı duyurmak için ise ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Hastane Başhekimleri ve doktorlarından Erkin Alptekin’in son durumuna ilişkin bilgi alan Davutoğlu, Alptekin’e sağlıklı bir ömür dileyerek hastaneden ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Doğu Türkistanlı Uygur aktivist Dolkun İsa, Alptekin’i ziyaret etmek isteği üzerine Türkiye’ye gelmiş ancak Türkiye tarafından ülkeye alınmamıştı.

Yurtdışındaki Uygur Türklerinin kurduğu en büyük yapılardan biri olan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa’nın Türkiye’ye girişi 2006’dan bu yana yasaklanmış ancak Ankara İdare Mahkemesi tarafından kararın kaldırıldığı belirtilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 2006 yılından bu yana İsa’nın Türkiye’de “güvenlik tehdidi oluşturduğu” iddiasıyla giriş yasağı koymuştu.

Mahkeme daha önceki ara kararında İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili belgeleri istedi. “Nasıl bir güvenlik tehdidi” ile karşı karşıya olunduğunu sordu. Ancak İçişleri Bakanlığı mahkemeye bu taleple ilgili bir cevap vermedi.

İçişleri Bakanlığı’nın sisteminde İsa’ya G87 kodu işlenmiş, bu kod, “Genel güvenlik açısından tehlike arz eden kişilerin” ülkeye girmemesi için konulan bir tahdit olarak belirtilmişti.

Almanya vatandaşı olan İsa hakkında ise halihazırda bir İnterpol kararı yok. Almanya’ya vize veren tüm ülkelere girebilen İsa’nın giremediği sadece iki ülke var: Çin ve Türkiye.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, yoğun bakımda bulunan Erkin Alptekin’i ziyaret için geldiği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda hakkında yeniden Türkiye’ye giriş yasağı bulduğunu öğrendi. Dolkun İsa Türkiye’ye alınmaması üzerine “Çin’in elinin Ankara’ya kadar uzandığını biliyorduk ama bu kadarını da bilmiyordum” dedi.

ERKİN ALPTEKİN KİMDİR?

Erkin Alptekin’in ilkokul çağları Doğu Türkistan’ın başkenti Ürümçi’de başlar. Sonra ise Hindistan’ın Şiringa şehrindeki Conven Kolejine devam eder ve İstanbul’da Gazetecilik Enstitüsünden mezun olarak yüksek eğitimini tamamlar.

1971 senesinde Almanya’nın Münih kentinde yeniden açılan Hür Avrupa Radyosunda kendi mesleği olan gazeteciliğe adım atar ve hızla yükselerek program uzmanı, kıdemli araştırmacı, Ulusal Yayın Direktör Yardımcısı ve Hür Avrupa Radyosu Direktörünün kıdemli asistanı olarak görevlerde bulunur.

Hür Avrupa radyosu 1995 yılında çalışma merkezini Çek Cumhuriyet’inin Prag kentine taşıma kararı aldıktan sonra kendi isteğiyle erken emekliliğini ister ve ana vatanı Doğu Türkistan için lobi faaliyetlerine öncelik verir. Yürüttüğü lobi çalışmaları sadece Doğu Türkistan davası ile sınırlı kalmaz ve pek çok uluslararası örgütlerde aktif olarak görev alır ve çalışmalarını küresel boyutlara taşır.  Etki alanı güçlendikçe başka ulusların, özellikle sesini duyuramayan ve temsil edilmeyen azınlıkların ulusal davaları için 1971 yılından itibaren sözcülük yapar.

1985 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan halklarının Çin’e karşı yürüttüğü davalarını ortak bir platformda birleştirerek sürdürmek için bu üç ulusun ortak Teşkili Birliği Federasyonu kurulur ve Doğu Türkistanlılar adına Erkin Alptekin bu teşkilatın ilk kurucusu olarak katılır  ve başkan olarak göreve seçilir. Erkin Bey hala bu birliğin başkanlık görevini yürütmektedir.

1991 yılında Avrupa’ya göç eden Uygur mültecilerin sayısı arttıkça Doğu Türkistan Avrupa Birliği adında bir teşkilatlanmaya başkanlık eder. Aynı yıl Erkin Alptekin merkezi Hollanda’nın Den Hag şehrinde temsil edilmeyen Ülkeler ve Milletler Örgütü (Unrepresented Nation and Peoples Organization. UNPO) adında Uluslararası davasal bir teşkilatın kurucuları arasında yer alır ve kurulan 1991 yılında 2003 yılına kadar Başkan Yardımcısı, Başkan ve Genel Sekreter olarak göreve eder. Şimdi bu teşkilatın 60’tan fazla üyesi var olmakla birlikte 150 milyonda fazla ulusun davalarını temsil etmektedir.

Bu sıralarda pek çok uluslararası etkili isimlerle görüşerek Doğu Türkistan davasının anlatılmasına ön ayak olmuştur.

Erkin Alptekin Bey, İspanya’nın Barselona kentinde kurulan UBUNTU (Barış) Örgütünün kurucusu olarak da kayda geçmiştir

Almanya’nın Münih kentinde 16-18 Nisan 2004 yılında kurulan  Dünya Uygur Kongresinde Erkin Alptekin ilk başkan olarak seçilerek görev almıştır.

Erkin Alptekin Bey Asya, Avrupa ve Amerika’da kurulan pek çok uluslararası kurum ve örgütlerin yönetim kurumu ve istişare meclis üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Aradan geçen 35 yıllık süre zarfında Erkin Alptekin, dünya çapında 6000’den fazla Konferansa katılmış ve çeşitli konularda yazılar, araştırmalar yayınlamakla beraber etkili uluslararası medya tarafından da sürekli olarak referans alınmıştır.

Erkin Alptekin Bey evli ve vatandaş olarak Almanya’da yaşamaktadır. Ana dilinden başka Erkin Alptekin mükemmel Türkçe İngilizce ve Almanca bilmektedir.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir