Uygur Türklerinin lideri uluslararası güvenlik konferansında: Çin küresel barışa en büyük tehdit.

Uygur Türklerinin lideri uluslararası güvenlik konferansında: Çin küresel barışa en büyük tehdit

Uzun yıllardır Çin zulmüne maruz kalan Uygur Türklerinin lideri Dolkun İsa, Almanya’da gerçekleşen güvenlik konferansına katıldı. Üst düzey liderlerin katıldığı konferansta konuşması beklenen İsa, etkinliğe Çinli yetkililerin davet edilmesine tepki göstererek “Çin, küresel güvenlik ve barışa karşı en büyük tehdit olan bir diktatör rejim” dedi.

Sürgünde olan Doğu Türkistan hareketinin en üst kuruluşu olan Dünya Uygur Kurultayı (DUK) Başkanı Dolkun İsa, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen 59. Dünya Güvenlik Konferansı’na katıldı.

Çin’in eski dışişleri bakanı olan Wang Yi’nin davet edilmesine “Rusya saldırgan, İran diktatör? Peki, Çin demokrasi ile yöneltilen bir ülke mi? Çin, küresel güvenlik ve barış için dünyamızda en büyük tehdit olan bir diktatör rejimdir” sözleriyle tepki gösterdi.

‘SOYKIRIMI GÜNDEME TAŞIYACAĞIM’

On yıllardır düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken başta olmak üzere 40 ülkeden liderler, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar gibi üst düzey yetkililerden oluşan 650’den fazla kişinin katıldı.

Konferansla ilgili Radio Free Asia’ya konuşan İsa, ” Bu yıl yapılan Münih Güvenlik Konferansına davet üzerine ilk kez Dünya Uygur Kurultayı Başkanı olarak resmi düzeyde katılıyorum ve bu durumdan son derece memnuniyet duyuyorum. İlerideki oturumlarda bana da konuşma fırsatı verildiği takdirde elbette Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insanlık suçları ile etnik soykırımı gündeme taşıyacağım” dedi.

BM SOYKIRIMI GÖRÜŞÜYOR

Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleşen toplantısında, Çin yönetimine Doğu Türkistan’da kurduğu toplama kampları ile bu kamplarda tutulan Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması ve bölgedeki nüfusun ani düşüşü konusunda eleştiriler yöneltildi. Ayrıca, Çin’den Doğu Türkistan’da işlediği insanlık ve soykırım suçları ve sebepleri hakkında derhal açıklama yapması talep edildi.

http://karar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir