İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’in Uygur Türklerine karşı insanlık suçu işlediğini belirtti

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü Sophie Richardson, Çin’in Uygur Türklerine karşı insanlık suçu işlediğini belirtti. Richardson, Çin’in sistematik bir zulüm uyguladığına dikkat çekerek, “Çinli yetkililer Müslüman Türklere sistematik bir şekilde zulmediyor.” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı zulümle ilgili yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan 53 sayfalık yeni raporda Çin liderliğinin, “yaygın ve sistematik kitlesel gözaltı, işkence ve kültürel zulümden” sorumlu tutulduğu belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü Sophie Richardson, Çin hükumetinin mesleki eğitim ve radikalleşmeyi önlediği bahaneleriyle insanlığa karşı işlenen suçları gizlemeye çalıştığını belirtti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E ÇAĞRI YAPILDI

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine, Çin’in Uygur Türklerine yönelik zulmünü araştırmak, sorumluları belirlemek ve cezalandırmak için bir komisyon kurması çağrısında bulundu. Ayrıca Örgüt, ilgili hükumetlere ise bu suçları işleyenlere yaptırım, vize ve seyahat yasağı uygulaması çağrısında bulundu.

Kaynak: QHA

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir