Çin: BM bünyesinde Uygur Müslümanları için etkinlik düzenlemek, Pekin’e hakaret

Kaynak: Euronews

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Sincan Uygur Özerk Bölgesiyle ilgili bir etkinlik düzenlenmesinin Pekin’e hakaret anlamına geldiğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Hua Chunying, Almanya, ABD ve İngiltere’nin girişimiyle BM bünyesinde çarşamba günü gerçekleşecek sanal etkinliği düzenleyenlerin insan hakları konusunu Çin’in içişlerine karışmak için “baskı aracı” olarak kullanmak istediklerini iddia etti.

Çinli sözcü, diğer ülkelerin bu etkinliğe katılmamaları çağrısında bulundu.

Almanya, ABD ve İngiltere öncülüğünde düzenlenmesi planlanan etkinlikte, “Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve diğer toplumlara yönelik baskılar ile buralarda insan haklarının nasıl savunulacağı” konusunun ele alınacağı açıklanmıştı.

Çin’den BM üyelerine, “etkinliğe katılmayın” uyarısı

Çin’in Birleşmiş Milletler delegasyonu, geçen hafta üye ülkelere gönderdiği notta “Bu siyasi amaçlı bir etkinliktir. Delegasyonumuz, Çin karşıtı bu üye ülkelerin etkinliğe katılmamasını rica ediyoruz.” ifadesini yer verilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere’nin BM Büyükelçileri, İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Ken Roth ve Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard ile birlikte çarşamba günü sanal bir Birleşmiş Milletler etkinliğinde konuşma yapacak.

Diğer üye ülkelere ve katılımcılara gönderilen davetiyeye göre etkinlikte, “Birleşmiş Milletler sistemi, üye devletler ve sivil toplum Sincan’daki (Doğu Türkistan) etnik toplumlarının insan haklarını nasıl destekleyebilir ve savunabilir?” konuları tartışılacak.

Batılı devletler ve insan hakları örgütleri, Çinli yetkilileri, Uygurları toplama kamplarda tutmak ve işkence etmekle suçluyor. Söz konusu durumu ABD dahil Batılı bazı ülkeler soykırım olarak tanımlıyor.

Washington, son olarak ocak ayında zoraki çalıştırma suçlamaları nedeniyle Doğu Türkistan’dan pamuk ve domates ürünleri ithalatını yasaklamıştı.

Pekin suçlamaları reddediyor ve toplama kamplarını ‘dini aşırı akımlarla mücadele için mesleki eğitim merkezleri’ olarak tanımlıyor.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir