Dolkun İsa’nın Türkiye yasağıyla ilgili duruşma Ankara’da görüldü

Kaynak: KHA

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın Türkiye’ye giriş yasağının durumuna ilişkin bugün Ankara İdare ve Vergi Mahkemesi’nde duruşma görüldü. Duruşmanın ardından İsa’nın avukatı tanınmış hukukçu, Prof. Dr. İlyas Doğan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Mahkeme önündeki basın açıklamasında, Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşları ve siyasiler açıklamada bulundu. Türkiye yasağına ilişkin Dolkun İsa, QHA’ya verdiği demeçte, “Ben Türkiye’yi çok seviyorum orası benim memleketim gibi” ifadelerini kullanmıştı.

Dünya genelindeki Uygur sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu olan Dünya Uygur Kurultayının Başkanı Dolkun İsa, 2008 yılından beri vatanı olarak gördüğü Türkiye’ye giremiyor. Yasağa ilişkin bugün, Ankara İdare ve Vergi Mahkemesinde duruşması görüldü. Duruşmanın ardından mahkeme binası önünde açıklamalarda bulunan avukat İlyas Doğan, hukuki süreci işletmeye devam edeceklerini ve anlam verilemeyen bu kararın bir an önce bozulması için çalışacaklarını kaydetti. Dolkun İsa’nın avukatları, Türkiye’ye giriş yasağı çerçevesinde Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit teşkil ettiğine ilişkin herhangi bir belgenin veya bulgunun yer almadığına yönelik, giriş yasağıyla ilgili yürütmenin durdurulmasını istedi. Ankara 1. İdare Mahkemesinin, konuya ilişkin 60 gün içerisinde yazılı kararını açıklaması bekleniyor.

“DOLKUN İSA’NIN HUKUKA AYKIRI OLAN GİRİŞ YASAĞINA SON VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Mahkeme önünde basın açıklamasında bulunan Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit’in, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı, Doğu Türkistan Vakfı, Uygur Akademisi, İsa Yusuf Alptekin Vakfı ve Doğu Türkistan Gençlik Derneği adına verdiği demeçte şu ifadeler yer aldı:

“Çin devletinin talebiyle Türkiye Hükümeti’nin 2008 yılında Dolkun İsa hakkında verdiği  Türkiye’ye giriş yasağı kararı Türk toplumunda Uygurların maruz kaldıkları soykırımın yaşandığı ve tartışıldığı bir ortamda kamu vicdanını yaralayıcı olmuştur.  Türkiye Cumhuriyetinin Türk Dünyasındaki  imajına da olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca bu giriş yasağı ve bu yasağın kaldırılması talebinin reddedilmesi de  hukuka aykırıdır ve bu durum Türkiye’ye derin bir sevgi besleyen üniversiteyi Türkiye’de okuyan Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Dolkun İsa’da telafi edilmez manevi acılara yol açmaktadır. Bugün bu dava için buradayız.  Bizi desteklemek için buraya kadar gelen herkese şükranlarımızı sunarız.

             Sayın  Milletvekilleri, değerli basın mensupları, bilindiği üzere Dolkun İsa Bey  1995’te Doğu Türkistan Vakfı kontenjanından YÖK tarafından sağlanan burs çerçevesinde önce TÖMER’de Türkiye Türkçesi öğrenmiş ve daha sonra 1995’te Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans programına başlamıştır. Türkiye’de bulunduğu sürece hiçbir adli olaya karışmamıştır.  Türkiye’de Türk Dünyası Dostluk ve Kardeşlik Kurultayına katılmış, heyecanlı konuşmalar yapmıştır. O,  1996’da Almanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunmuş ve bu isteği kabul edilmiştir. Çin devleti 1997’de onun tutuklanması için Interpol’de hakkında süreç başlatmıştır. Dolkun İsa, 2004’te Münih’te Dünya Uygur Kongresi’nin kuruluşunda aktif görev almıştır.

          Dolkun İsa Bey, Almanya vatandaşı olduktan sonra da ikinci vatanı olarak gördüğü Türkiye’ye ailesiyle birlikte yaz tatillerinde bir veya iki defa turist olarak gelmekteydi. Ancak 22 Ağustos 2008’de Antalya havaalanına giriş yaparken gözaltına alınmış ve giriş yasağı olduğu gerekçesiyle 23 Ağustos 2008’de Almanya’ya geri gönderilmiştir.  Aynı işlem 11.10.2016 tarihinde de tekrar edilmiştir. Türklerin ata yurdu  Doğu Türkistan’daki Uygur, Kazak ve Kırgızlara karşı yoğun bir soykırım uygulamakta olan Çin devletinin baskı ve iftiraları sonucu Dolkun İsa hakkında 1997’de İnterpol araması başlatılmış olsa da bu talebin mesnetsiz olduğu ortaya çıkmış ve tutuklama talimatı 2018’de kaldırılmıştır.  Dolkun İsa Bey şu an  Çin ile Türkiye dışındaki ülkelere gidebilmektedir. Dolkun İsa Bey başkanlığını yaptığı  Dünya Uygur Kurultayı da Alman Yasalarına göre kurulmuş sivil toplum kuruluşu olarak, dünya ülkeleri tarafından kabul görmektedir.

Dolkun İsa Bey’e, ‘Türkiye’nin güvenliğine tehdit unsuru oluşturur’ diyerek giriş yasağı konulmuştur. Ancak böyle somut bir sebebin mevcut olmadığı anlaşılmaktadır. Zira Türkiye devleti Dolkun İsa’yı  çok iyi tanımaktadır ve o, Uluslararası Platformlarda Türk soylu bir STK başkanı olarak elinde geldiği kadarıyla Türkiye’nın yüksek çıkarını korumaya çalışmaktadır. Ayrıca her zaman Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gören biridir. Diğer yandan Dolkun İsa Beyin Türk kamu düzeni için bir tehdit oluşturacağından hareket etmek eşyanın doğasına aykırıdır.

 Yukarıda açıklandığı üzere hukuka açıkça aykırı olan ve telefi edilmez sonuçlara yol açan, 12 yıldan beri Türkiye’ye girişine izin verilmemesine neden olan 5.10.2020 tarihli  idari işlem hakkında öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, Türk Adaletinin tecelli etmesini,  Dünya Uygur Kurultayı Reisi Dolkun İsa Bey’in bir an önce Türk kardeşleriyle hasret giderebilmesi için  Türkiye’ye girişine izin verilmesini, talep ederiz.”

Dolkun İsa’nın duruşmasının ardından mahkeme önünde, İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, BBP Türk Dünyasından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Doğu Türkistan’da yaşanan baskılar ve Doğu Türkistanlıların Türkiye’de ve dünyada vermiş olduğu mücadeleye dikkat çekerek, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın Türkiye yasağının bir an önce kaldırılması çağrısı yaptı.

#Ankara

#Doğu Türkistan

#Dolkun İsa

#Türkiye giriş yasağı

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir