Uygurların nüfusu 20 yılda üçte bir azalabilir

Çin’in korkunç planı: Uygur Türklerinin nüfusunu azaltacaklar

Çin’in, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlar üzerindeki baskısının nüfusa uzun vadeli etkileri konusunda yapılmış ilk hakem onaylı araştırmada, “Müslüman Uygurların nüfusu 20 yıl içinde üçte bir oranında azalabilir” denildi.

Komünizmin KURBANLARINI Anma Vakfı’nda çalışan Alman araştırmacı ADRIEN Zenz tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Çin’in Doğu Türkistan’ın güneyinde uyguladığı doğum kontrol politikalarıyla Doğu Türkistan’da 2040’ta nüfusun 8,6 ile 10,5 milyon kişi arasında bir düzeyde olması öngörülüyor.

UYGURLAR İÇİN UZUN VADELİ PLANLAR VAR

Pekin’in baskı politikalarının öncesinde Çinli araştırmacılar bölgede nüfusun 13,1 milyona ulaşacağını tahmin ediyordu. Doğu Türkistan’da en az 1 milyon Müslüman’ı gözaltında tutan Pekin yönetimi, bölgede Müslüman nüfusunu azaltmaya ve onları asimile etmeye çalışıyor. Yaptıklarını inkâr eden Çin ise doğum oranlarının azalmasında başka nedenlerin rol oynadığını savunuyor. Mart ayında Çin’de “yanlışlıkla” internete düşen bir rapor, Çin’in Uygur Türklerini uzak bölgelerdeki fabrikalara çalışmaya göndererek “asimile etme” politikası uyguladığını bir kez daha göstermişti.

Alman araştırmacı Adrien Zenz’in yeni analizine göre, Çin’in Doğu Türkistan’ın güneyinde uyguladığı doğum kontrol politikaları nedeniyle bölgede Müslüman Uygurların nüfusu 20 yıl içinde üçte bir oranında azalabilir. Analize göre, bölgesel doğum kontrol politikaları yüzünden bu sürede normalden 2,6 ile 4,5 milyon arasında daha az bebek doğabilir. Çalışmada, Çin’in bölgedeki doğum kontrol politikalarıyla Doğu Türkistan’da 2040’ta nüfusun 8,6 ile 10,5 milyon kişi arasında bir düzeyde olması öngörülüyor. Pekin’in baskı politikalarının öncesi Çinli araştırmacılar bölgede nüfusun 13,1 milyona ulaşacağını tahmin ediyordu.

“ÇİN’İN, UYGURLAR İÇİN UZUN VADELİ PLANLARI VAR”

Adrien Zenz, “Bu araştırma ve analiz, Çin hükümetinin Uygur nüfusu için uzun vadeli planlarını gösteriyor” dedi. Zenz, Washinton merkezli Komünizmin Kurbanları Anma Vakfı’nda bir araştırmacı. Vakıf kendisini “hâlâ totaliter rejimler altında yaşayanların özgürlüğünü amaçlayan” bir kuruluş olarak tanımlıyor. Çin, Doğu Türkistan’da en az 1 milyon Müslüman’ı gözaltında tutuyor. Pekin yönetimi bölgede Müslüman nüfusunu azaltmaya ve onları asimile etmeye çalışıyor.

Yaptıklarını inkâr eden Çin ise doğum oranlarının azalmasında başka nedenlerin rol oynadığını savunuyor.

MÜSLÜMAN KADINLARA KÜRTAJ BASKISI

Zenz’in araştırmasına göre Çin’in doğum kontrol politikaları yüzünden Uygur nüfusun yoğun yaşadığı Güney Sincan’da Han Çinlilerinin oranı 2040’a kadar yüzde 8,4’ten yüzde 25’e yükselecek.

Doğu Türkistan üzerine çalışmalar yapan Avustralya Strateji Politikası Enstitüsü (ASPI) adlı düşünce kuruluşunun geçen ay yayımladığı bir araştırmaya göre de, Sincan’ın azınlıkların yaşadığı bölgelerinde doğum oranları 2017-2019 arası yüzde 48,7 azaldı.

Zenz’in daha önceki bir çalışmasında, Doğu Türkistan’daki Uygur kadınların kürtajı reddetmeleri durumunda hapisle tehdit edildikleri, istemedikleri halde onlara spiral takıldığı ya da kısırlaştırma ameliyatlarına zorlandıkları belirtiliyordu.

MÜSLÜMAN KADINLARA KÜRTAJ BASKISI

Araştırmaya göre Çin’in doğum kontrol politikaları yüzünden Uygur nüfusun yoğun yaşadığı Güney Sincan’da Han Çinlilerinin oranı 2040’a kadar yüzde 8,4’ten yüzde 25’e yükselecek. Doğu Türkistan üzerine çalışmalar yapan Avustralya Strateji Politikası Enstitüsü (ASPI) adlı düşünce kuruluşunun geçen ay yayımladığı bir araştırmaya göre de Sincan’ın azınlıkların yaşadığı bölgelerinde doğum oranları 2017-2019 arası yüzde 48,7 azaldı. Daha önce yayınlanan çalışmalarda da Doğu Türkistan’daki Uygur kadınların kürtajı reddetmeleri durumunda hapisle tehdit edildikleri, istemedikleri halde kısırlaştırma ameliyatlarına zorlandıklarına dair tespitler yer almıştı.

Kaynak: Milli Gazete

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir