2022 PEKİN KIŞ OLİMPİYATLARINI BOYKOT- BASIN AÇIKLAMASI

2022 PEKİN KIŞ OLİMPİYATLARINI BOYKOT- BASIN AÇIKLAMASI

20.10.2021 /  ANKARA

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Beijing ‘de yapılması kararlaştırılmış olup olimpiyat meşalesi 18 Ekim’de Yunanistan’ın antik Olimpia kentinde düzenlen meşale yakma töreninin ardından 19 Ekim’de Panathenaic Stadyumu’nda yapılan törenle Beijing Kış Olimpiyat Organizasyon Komitesi’ne teslim edilmiştir. Aynı zamanda bu meşale insanlığın vicdanını kül etmiş, gözünü kör etmiş ve olimpiyat ruhunu yakmıştır. Milyonlarca mazlumun yanmakta olan yüreğindeki ateşi körüklemiştir. Bu karar katliam ve göz yaşının dindirilmesi yönünde değil adeta zalimi daha da cesaretlendirerek ödüllendiren bir karar olmuştur.

Olimpiyat Oyunları, 2022 kış Olimpiyatlarının, komşularını sürekli tehdit eden, Hong Kong’da insan hakları ve demokrasiyi ağır derecede ihlal eden, işgali altında bulunan İç Moğolistan ve Tibet’te çok ağır baskıcı asimilasyon politikası yürüten, özellikle 2017’den beri, yıllardır sinsice sürdürdüğü asimile politikasını hiç çekinmeden Doğu Türkistan’da 3 milyondan fazla Uygur, Kazak gibi  Türk yazarlar, profesörler, bilim insanları, ulemalar, sanatçılar, araştırmacılar, iş adamları ve tüccarlar başta olmak üzere kadın erkek, genç yaşlı ayırmaksızın halkı toplama kamplarına kapatarak işkence, tecavüz, beyin yıkama, zorla çalıştırma, kısırlaştırma, organlarını çalma, aileleri ayırma, kaybettirme, çocuk toplama kampları kurarak çocukları Çinlileştirme, Müslüman Türk halkının dilini, dinini, kültürünü ve tarihini yok etmeye ve silmeye yönelik politikalarıyla olimpiyat sloganını “daha hızlı” asimilasyon, “daha yüksek” kontrol ve “daha güçlü” baskı olarak kullanıp alenen dünya kamuoyunun gözü önünde soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekte ve insanlık adına en utanç verici vahşiliği gerçekleştirmekte olan bir ülke ÇKP yönetimindeki Çin Halk Cumhuriyetinin başkenti Beijing ’de yapılacak olmasını esefle kınıyoruz.

Amacı sosyal sorumluluğu ve evrensel temel etik prensiplere yönelik saygıya dayalı yaşam tarzını oluşturmak olan, sporu insanlığın uyumlu gelişimine sunmak, insanlığa saygının korunmasına yönelik barışçıl bir toplumun oluşmasını sağlamayı hedefleyen, rakibi dost bilen, Irk, din, siyaset, cinsiyet veya başka nedenle herhangi bir ülke ya da kişiye karşı ayrımcılık yapılmasını Olimpiyat ruhuna aykırı bulan bir organizasyonun, sırf kendileri gibi olmadığı için tehdit olarak algılayıp asimile etme, eğer olmuyorsa yok etme politikası uygulayan ırkçı, faşist ve şovenist ÇKP hükümetin yönettiği Çin Halk Cumhuriyetinde bu organizasyonun gerçekleşmesine onay veren Uluslararası Olimpiyat Komitesini, Uluslararası Spor Federasyonlarını ve Milli Olimpiyat Komitelerini sadece ekonomik çıkarları gözeterek insan hakları, demokrasi, özgürlükler, adalet gibi evrensel değerleri, barış, dostluk, dayanışma, saygı ve sevgi gibi değerleri barındıran olimpiyat ruhunu unutmamaya, bunları yok sayan, inkar eden Çin gibi totaliter rejimlere karşı tavrını net olarak ortaya koymaya çağırıyoruz. Sporcuları da Çin’in Doğu Türkistan’da uygulamakta olduğu vahşete seyirci kalmamalarını ve tepkilerini en uygun biçimde göstermelerini istiyoruz(1968 Meksika Olimpiyatlarındaki siyah eldivenli ve rozetli boykot çok güzel bir örnektir). Devletlerin en düşük seviyede temsilci göndermelerini talep ediyoruz. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi Etik Komisyonunun Doğu Türkistan, Tibet, İç Moğolistan gibi bölgelere bağımsız gözlemcilerin serbestçe girebilmeleri ve Çin’in o bölgelerde önceden hazırladığı tiyatroyu değil, gerçekleri ortaya çıkaracak araştırma yapmalarına olanak sağlanmasını talep etmelerini istiyoruz.  Olimpiyatların sadece çıkarları gözeten, ülkelerin ve yöneticilerinin yaptıkları insanlığa karşı suçlarını görmezden gelerek onlara uluslararası meşruiyet kazandırma ve  siyasi rant elde etmelerine alet edilmelerine izin verilmemesini temenni ediyoruz.

Biz Olimpiyatlara karşı değiliz, sporcuların emeğinin boşa gitmesini asla istemeyiz lakin kuruluş felsefesinden uzaklaşan, ruhunu yitiren bir olimpiyat da arzu etmiyoruz. 2022 Kış olimpiyatlarının yerinin değiştirilmesi konusunda çok çaba sarfetmiş olsak da muvaffak olamadık. En azından 2022 kış olimpiyatlarının Uygurlara soykırım uygulamakta olan bir ülkede gerçekleşecek olmasını insanlık alemine bildirmek ve Çin nazi kamplarının kapatılmasını, insanların serbest bırakılmasını talep etmek ve bu taleplerimizi hakkı, adaleti, özgürlüğü, insan haklarını ve tüm insani değerleri savunan siz değerli dostlarımız, basın mensupları ve Türk halkının tamamiyle birlikte yapmak istiyoruz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimizi bildirir  ve saygılarımızı sunarız.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir