43 ülke BM’de Çin’e Uygur Türkleri için çağrı yaptı, bu yıl çağrıya Türkiye de katıldı

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 1603171548548-bm-1024x576.jpg

Türkiye’nin de aralarında olduğu 43 ülke, Perşembe günü Birleşmiş Milletler’de Çin’i, Sincan’daki Uygur Türkleri ilgili olarak “hukukun üstünlüğüne tam saygı gösterilmesini” sağlamaya çağırdı.

Pekin, Sincan Özerk Bölgesi’nde Müslüman Uygur Türkleri ve diğer etnik azınlıklara yönelik “soykırım”a varan ağır insan hakları ihlâlleriyle suçlanıyor. Çin, iddiaları reddediyor.

Fransa tarafından BM’de okunan ortak bildiride ülkeler, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve onun ofisi de dahil olmak üzere Çin’i, bağımsız gözlemcilerin Sincan’a acil, amacına uygun ve engelsiz erişimine izin vermeye çağırıyoruz” dedi.

“Bir milyondan fazla insanın keyfi olarak gözaltına alındığı geniş bir ‘siyasi yeniden eğitim’ kampları ağının varlığına işaret eden güvenilir haberlere” atıfta bulunulan açıklamada, “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki durumdan özellikle endişe duyuyoruz” denildi.

ABD, Avrupa ve Asya ülkeleri tarafından imzalanan bildiride, kaynaklarda işkence; zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele; zorla kısırlaştırma; cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet ve çocukları zorla ayırmadan bahsediliği kaydedildi.

Kaynak: BBC

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir