Uygur Diasporasından Gulca Katliamı’na İlişkin Basın Açıklaması

5 Şubat 1997 tarihinde, soykırımcı ÇKP’nin işgal ettiği Doğu Türkistan’ın Gulca şehrindeki kanlı katliam, aradan 26 yıl geçmesine rağmen Doğu Türkistanlılar tarafından unutulmuyor. Uygur Akademisi Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Dünya Uygur Kurultayı Vakfı katliamla ilgili basın açıklaması yaptı.

5 Şubat 1997 tarihinde, soykırımcı ÇKP’nin işgal ettiği Doğu Türkistan’ın Gulca şehrindeki kanlı katliam, aradan 26 yıl geçmesine rağmen Doğu Türkistanlılar tarafından unutulmuyor.

Uygur Akademisi Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Dünya Uygur Kurultayı Vakfı katliamla ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Değerli Basın Mensupları, kıymetli Milletvekilleri, Siyasi Partilerin genel başkan ve yardımcıları, STK’ların yöneticileri ve değerli katılımcılar;

Doğu Türkistanlılara, Çin Hükümeti ve Çin Komünist Partisi tarafından sistematik bir şekilde soykırım politikaları uygulanmaktadır, bugün de toplama kampları aracılığıyla Uygur Türkleri başta olmak üzere bütün Doğu Türkistanlılara Soykırım devam ediyor. Çin yönetimi, bundan 26 yıl önce, 5 Şubat 1997’de Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde gerçekleştirdiği katliamda yüzlerce Uygur Türkünü katletmişti.

5 Şubat Doğu Türkistanlıların toplum vicdanında derin iz bırakmış , kolektif hafızasından asla silinmeyen kanlı bir gündür. Medeniyet ve insanlık düşmanı Çin komünistlerinin çirkin yüzünü gösterdiği bir gündür.Modem Dünya ve insanlık için utanç verici bir gündür.

Bilindiği gibi , 5 Şubat 1997günü Kadır gecesiydi . Bu mübarek geceyi idrak etmek ve ibadet etmek isteyen bir grup Müslüman Türk kadını bir evde Kur’an okumak istemiş , ancak Çin güvenlik güçlerinin baskınına maruz kalmıştır . Zorla polis karakoluna götürülen kadınlardan bazılarının suçsuzken vahşice öldürülmesi nedeniyle halk Doğal ve Haklı olarak Reaksiyon göstermiş . Ancak Çin komünist hükümeti halktan özür dileyeceğine kalabalığın üzerine kursun yağdırmıştır .

Bu katliamda yüzlerce Müslüman Türk şehit edilmiş, binlercesi tutuklanıp hapse atılarak işkenceye maruz kalmıslardır. Bu katliam Doğu Türkistanlıların bedensel ve zihinsel dünyasında derin travmalara ve sarsıntılara yol açmıştır. Bugün huzurunuzda katliam sırasında şehit edilen kardeşlerimizi derin saygıyla anarken, Çin komünist yönetimin bu barbarca katliamINI asla unutmayacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyoruz.

Basınımızın değerli mensupları, aziz kardeşler,

Çin komünist yönetiminin bugün yaptıkları dünden farklı değildir. Çin bugün modem dünyanın gözleri önünde soykırıma devam etmektedir. Doğu Türkistan’da kurdukları sözde “Mesleki Eğitim Merkezleri’nde milyonlarca Müslüman Türkü sebepsiz yere alıkoymakta, insanlık tarihinde emsali görülmeyen zulüm ve işkencelere tabi tutmakta, bütün insanlığın gözleri önünde kadınlarımıza hayvanlar gibi topluca tecavüz etmekte, şeref ve insanlık onurunu ayaklar altına almaktadır.

Diasporadaki Doğu Türkistanlılar aileleriyle, yakınlarıyla, eş dostlarıyla irtibat kuramamanın kahrını yaşamakta, büyük bir merak ve endişe içinde çaresizce beklemektedirler.

Doğu Türkistan’da bunlar yaşanırken, Çin’in Doğu Türkistan’daki politikalarını 10 ülke Soykırım olarak tanımışlardır, birçok ülke sessizliğini sürdürmektedir. Özellikle, Türk ve İslam dünyası sessizce izlemektedir.

Doğu Türkistanlılar olarak, Çin yönetimine 5 Şubat 1997 Gulca Katliamında ve diğer olaylarda şehit edilen Doğu Türkistanlıların hesabını mutlaka bir gün soracağız.

Ayrıca, Doğu Türkistan’daki en az 3 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk ve Müslüman Doğu Türkistanlıların bulunduğu Toplama Kamplarının derhal kapatılması, Doğu Türkistan’daki Çin soykırımın hemen durdurulması için Türk Devletinin ve milletinin harekete geçerek, Doğu Türkistanlılara sahip çıkmasını istiyoruz.

Kamuoyunu saygıyla duyurulur.

Uygur Akademisi Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Dünya Uygur Kurultayı Vakfı

http://TAMGA TÜRK


Değerli Basın Mensupları, kıymetli Milletvekilleri, Siyasi Partilerin genel başkan ve yardımcıları, STK’ların yöneticileri ve değerli katılımcıl;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir