Çin, BM’de Dolkun İsa’nın konuşmasını engellemeye çalıştı.

Çin, BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda Dünya Uygur Kurultayı başkanı Dolkun İsa’nın konuşma yapmasını engellemeye çalıştı.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, 23 Mart 2023 İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin (UNHRC) 52. Oturumu sırasında Doğu Türkistan’da yaşanan soykırım ve insan hakları ihlalleriyle ilgili konuşma yaptı.

Çin’in Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı işlediği insanlığa karşı suçlar konusunda uyarıda bulunan BM İnsan Hakları Konseyi raporu da dahil bir dizi yakın tarihli raporlara işaret eden İsa ihlallerle ilgili “acil önlem alınmasını gerektirdiğini” söyledi.

Ancak konuşmaya başlar başlamaz, odadaki Çin temsilcisi Mao Yizong, konuşmacının niteliklerine itirazı olduğunu belirterek Isa’nın “bir STK’nın temsilcisi olmadığı veya bir insan hakları savunucusu olmadığı” belirtti.

Bir tercüman aracılığıyla Çince konuşan Mao, İsa’nın “Daha ziyade Çin karşıtı, ayrılıkçı” olduğunu belirterek “konseyde ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmasına izin verilmesinin, Konsey’in amaç ve ilkelerine ciddi şekilde aykırı olacağı” iddiasında bulundu.

Mao’nun itirazından sonra, ABD temsilcisi Sam Birnbaum söz alarak İsa’nın BM’nin en üst insan hakları organı olan konseye hitap etme hakkı olduğunu savundu.

Çek Cumhuriyeti’nden meclis başkanı Vaclav Balek ise, STK’ların tartışma sırasında kendilerini temsil edecek konuşmacıları seçmekte özgür olduğuna işaret ederek, İsa’nın konuşmasını tamamlamasına karar verdi.

İsa, sivil toplum örgütü Küresel İnsan Hakları Savunması tarafından, konseyin 47 üye ülkesi ve çok sayıda gözlemci ülkenin görüşlerini dile getirmesinin ardından tartışmanın STK bölümündeki kısa konuşmasını yapması için davet edilmişti.

İsa daha sonra AFP’ye “Çin hükümeti beni ilk kez durdurmaya çalışmıyor” dedi ve “Çin, BM haklar sistemini manipüle etmeye çalışıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir