İNGİLİZ TEMSİLCİ FRECH: ÇİN UYGURLARA YÖNELİK BASKICI UYGULAMALARA SON VERMELİ

İngiltere’nin BM. İnsan Hakları yüksek Konseyinde görevli Daimi Temsilci Yardımcısı Rita French, Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar,Kazaklar ve diğer Müslüman Türk halklarına  yönelik baskıcı ve zulüm

Politikalarına son vermeye çağırdığı bildirildi.

İngiltere’nin BM.Cenevre merkezindeki İnsan Hakları Konseyi’ndeki Temsilci Yardımcısı Rita French’in bu  çağrıyı  geçen  hafta 22 Mart’ta  toplanan Konsey’in  52’nci oturumunda yaptığı konuşmada dile getirdiği bildirildi.

İngiliz Temsilci French ülkesi adına yaptığı konuşmasında şunları ifade ettiği bildirildi : ”  Çin’in yönetimindeki  Uygur bölgesi, Tibet başta diğer azınlıkların yaşadığı bölgelerde yaşayan ve Çinli olmayan halklara yönelik baskıcı  zulüm politikalarına son vermelidir.  Ayrıca  Çin yönetimi  BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 31 Ağustos 2022’de açıkladığı “Sincan Raporu”nda yer alan insan hakları ihlallerini değiştirmeli ve rapordaki  tavsiye ve çağrılara  uygun politikalar  yürütmelidir.  Çin yönetimi bu  tavsiyelerine uygun  icraatlar  uygulaması  ile ancak, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirebilecektir.” şeklinde konuştu.

 Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre İngiltere  TemsilcisiRita French bu çağrıyı BM İnsan Hakları Konseyi’nin  52. oturumunun genel kurulunda  konuşan DUK Başkanı Dolkun İsa’nin konuşması  sırasında  Çin Temsilcisinin sözünü kesmeye çalışması ve sözlü  sataşmasından sonra yapması dikkati çekti.

Bilindiği gibi DUK Başkanı İsa,  genel kurulda  sivil toplum kuruluşları adına konuşarak BM’ye üye devletlere  “Çin’in  Uygurlara karşı  insanlığa karşı  işlenmiş bir suç olan etnik soykırımı durdurması” çağrısında bulunmuş ve bu konuşması Çinli Temsilcinin itirazı ile karşılanmıştı.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın  kurumsal internet sitesinde yayınlanan habere göre  İngiltere Temsilci Yardımcısı  Rita French’in genel kuruldaki konuşmasında  Rusya’nın Ukrayna’daki  işgali ve uyguladığı şiddet eylemlerini  kınamış ve ayrıca  Mısır yönetiminin  basın özgürlüğü sicilini eleştirerek:  ” Çin’in evrensel insan haklarını hiçe sayması  endişe vericidir. Çin yönetimini Uygur bölgesi ve  Tibet’teki baskıcı zulüm  politikalarını değiştirmeye çağırıyoruz.” demişti.

Rita French’in ; Çin’in özellikle BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından geçen yıl yayınlanan Sincan raporundaki tavsiyeleri uygulanması  yolundaki çağrısı  İngiliz Parlamentosu’nun hükümeti Çin’in  Uygurlara karşı  soykırım uygulamalarının durdurulması için  daha sert bir politikalar uygulaması gerektiği yolunda aldığı karardan sonrası gelmesi dikkat çekici bulunuyor.

kayanak:http://uygurnet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir