ABD’den Çin’e Doğu Türkistan tepkisi!

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Çin’e haksız yere hapse atılan Uygur akademisyen İlham Tohti ve keyfi gözaltına alınan herkesi serbest bırakma çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uygur Akademisyen İlham Tohti’nin suçsuz yere tutuklanmasının 10. yıldönümünde Çin’e, haksız yere hapse attığı Uygur akademisyen İlham Tohti ve keyfi gözaltına alınan herkesi serbest bırakma çağrısında bulundu.

ABD DIŞİŞLERİNDEN ÇİN’E ÇAĞRI

Bakanlık 15 Ocak 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Tohti, Çin’in soykırım ve insanlığa karşı suçları da içeren insan hakları ihlalleriyle ilgili, “Bugün Uygur insan hakları aktivisti İlham Tohti’nin tutukluluğunun 10. yılı. Tohti, sadece Uygurların ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki diğer azınlık gruplarının haklarını savunduğu için tutuklu kalmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM İŞLİYOR

Ayrıca akademik başarıları ile tanınan İlham Tohti ile ilgili, “Tohti’ye verilen müebbet hapis cezası, Çin’in hükûmetin ayrımcı uygulamalarına ve Uygur Özerk Bölgesi’nde soykırım ve insanlığa karşı suçları da içeren diğer insan hakları ihlallerine karşı konuşacak kadar cesur olanları susturma çabalarını göstermektedir” denildi.

ABD’DEN ÇİN’E KINAMA

Öte yandan Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmün kınandığı açıklamada, “Çin’in Doğu Türkistan’da devam eden zulmünü bir kez daha kınıyor ve Çin’i etnik ve dini azınlık gruplarının üyelerinin insanlık onuruna saygı göstermeye ve Tohti ile Doğu Türkistan’da ve tüm Çin’de keyfi olarak gözaltına alınan herkesi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz” cümlelerine yer verildi.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir