Tayland Türkiye’ye sığınmak isteyen Uygurları Çin’e iade etti

Tayland, ülkelerine 10 yıl önce giren ve Türkiye’ye sığınmak isteyen en az 40 Uygur Türkünü Çin’e iade etti. Bu kişilerle birlikte Tayland’a giren Uygurların çoğu, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gönderilmişti.

İnsan hakları grupları bu kişilerin iade edilmesi durumunda işkence ve ölümle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Sınır dışı işlemleri ABD ve Birleşmiş Milletler’den gelen eleştiriler nedeniyle gizlice yapıldı.

10 yıldır Bangkok’ta bir gözaltı merkezinde tutulan grubun, bugün uçakla Çin’in Sincan bölgesinde gönderildiği düşünülüyor.

Tayland medyasına göre bu sabah erken saatlerde Bangkok’un göçmen gözaltı merkezinin etrafı siyah brandalarla çevrilerek basının görüntü alması engellendi.

Daha sonra da Flightradar24 sitesinde, China Southern Havayolları’na ait bir uçağın, planlanmamış bir uçuş yaparak Bangkok’tan Sincan’a uçtuğu görüldü.

Tayland Adalet Bakanlığı konuyla ilgili basın toplantısında, iade işleminin uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu
Fotoğraf altı yazısı, Tayland Adalet Bakanlığı konuyla ilgili basın toplantısında, iade işleminin uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu

Reuters’a bilgi veren Tayland Savunma Bakanlığı, bu şahıslara kötü muamele edilmeyeceği konusunda Çin’den güvence aldıklarını söyledi.

Gözaltına alınanlardan 100’den fazlası 2015’te Çin’e gönderilmişti.

Tayland’daki muhalif milletvekili Kannavee Suebsang, iade kararına tepki gösterirken bu kişilerin 10 yıldır gözaltında olduğunu hatırlatıp “Onların insan haklarını çok uzun süre ihlal ettik” dedi.

Yıllardır ülkeye vizesiz girme suçlaması dışında hiçbir suçlama yöneltilmemesine rağmen gözaltında tutulan Uygurlar aşırı kalabalık ve hijyensiz ortamlarda kalmaya zorlanmış, aradan geçen sürede beş Uygur gözaltında hayatını kaybetmişti.

Bugün bir açıklama yayımlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’e geri gönderilen bu kişilerin zorla kaybedilebileceği veya uzun süreli hapis cezaları alabileceğini vurguladı.

Örgütün Asya direktörü Elaine Pearson, bu kişilerin geri gönderilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler de “derin üzüntü” duyduklarını açıkladı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çoğu Müslüman 12 milyon civarında Uygur yaşıyor.

Türkiye Türkçesine çok benzer bir dil konuşan Uygurlar, bugün Sincan bölgesi nüfusunun yarısından azını oluşturuyor.

Çin hükümeti son yıllarda, Çin’in çoğunluğunu oluşturan Han etnik grubundan kitleleri Sincan ve Tibet gibi özerk bölgelere yerleştirerek buraların etnik yapısını değiştirmekle eleştiriliyor.

Bunun yanı sıra Sincan’da camileri yıkmak, Uygurları dev toplama kamplarına götürmek ve bazı Uygurları köle olarak çalıştırmakla suçlanıyor.

Kaynak: BBC

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir