Japonya’da insan hakları kuruluşlarından küresel firmalara Uygur Türkleri çağrısı

Japonya Uygur Federasyonu ve Tokyo insan hakları kuruluşu Human Rights Now (HRN), Çin’in fabrikalarda zorla çalıştırmaya tabi tuttuğu Doğu Türkistanlıların durumuna dikkat çekerek; aralarında Sony ve Toshiba’nın da dahil olduğu Japon firmalarına çağrı yaparak, “Uygur Türklerini zorla çalıştıran fabrikalarla irtibatınızı soruşturun” açıklamasını yaptı.

Japonya’da birçok uluslararası şirket, ağır insan hakları ihlalleri işleyen Çin’e karşı Doğu Türkistan’a destek vererek; Çin ile işbirliğini sonlandırma kararı almıştı. Japonya’daki Uygur Türkleri, 9 Nisan 2021’de yazılı bir açıklama yaparak; Japon firmalarına Çin’deki işletmelerini soruşturması çağrısı yaptı. Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılan Uygur Türklerinden menfaat elde eden fabrikalarla irtibatın koparılmasını dile getiren sivil toplum kuruluşları, küresel Japon firmalarından bu konuda destek istedi.

SONY VE TOSHIBA FİRMALARI DA YER ALDI

Japonya Uygur Federasyonu ve Tokyo insan hakları kuruluşu Human Rights Now (HRN), uluslararası Japon firmalarından bu tür firmalarla ekonomik ilişkilere son verilmesi çağrısı yaptı. Federasyon, yazılı talebin Japon elektronik şirketleri Sony ile Toshiba dahil 14 Japon firmaya gönderildiğini bildirdi.

JAPONYA’DAKİ DEV FİRMALARDAN ÇİN’E UYGUR TEPKİSİ

Japonya’da 12 büyük şirket, Şubat 2021’de Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini zorla çalıştıran Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçirme kararı aldı. Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılan işçilerle bağı olduğu tespit edilen Panasonic ise araştırma ile ilgili bir cevap vermeyi reddetti.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir