Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Çin yönetiminin gizlemeye çalıştığı ve aksini lanse ettiği Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik işlenen sistematik insan hakları ihlallerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avustralyalı Bakan Payne, Uygur Türklerinin Çin tarafından sistematik baskı ve işkenceye uğradığına ilişkin ellerinde güvenilir raporlar olduğunu açıkladı.
Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine karşı tepkiler sürerken Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne dikkat çekici bir açıklamada bulundu. Payne, Çin’in 7 Nisan’da, Uygur politikalarının iddia edildiği gibi olmadığını anlatmak üzere Avusturalyalı gazetecileri Çin’in Kanberra Büyükelçiliğine çağırmasıyla ilgili açıklama yaptı. Payne, toplantıda gazetecilere izletilen videoların aksine Çin’in Uygurlara yönelik “sistematik taciz ve işkence” uyguladığına ilişkin ellerinde güvenilir raporlar olduğunu söyledi.
DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ GERÇEKLERİN İÇ YÜZÜNÜ GÖSTEREN RAPORLAR
Payne, raporların, Doğu Türkistan’da (Çin’e göre Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde) “yeniden eğitim kampları, dini baskı ve zorla kısırlaştırmanın” yanı sıra “kadınlara yönelik sistematik istismar ve işkence” uygulandığını gösterdiğini vurguladı.
Payne, “Geçen ayın sonunda Yeni Zelandalı mevkidaşıma bu meseleyle ilgili açıklama yaptım. Uluslararası mevkidaşlarımızla da konu hakkında yakın şekilde çalışıyoruz.” dedi.
DOĞU TÜRKİSTAN’DAN GERÇEĞİ YANSITMAYAN GÖRÜNTÜLER İZLETİLDİ
Çin’in Kanberra Büyükelçiliği 7 Nisan’da bir toplantı düzenleyerek Avustralyalı gazetecilere, “Sincan Harika Bir Ülke” başlığıyla Çin zulmü altındaki bölgenin “gelişen ve başarılı bir yaşam diyarına dönüştürüldüğünü” lanse eden görüntüler izletildi.
DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN
Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.
Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.
Kaynak: QHA