Belçikalı milletvekilleri, Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı ‘ciddi soykırım riskini’ kınadı

Kaynak: Euronews

Belçikalı milletvekilleri, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur azınlığa karşı “ciddi bir soykırım riski” uyarısında bulunan önergeyi kabul etti. Son yıllarda başta batılı ülkeler olmak üzere birçok devlet, Pekin’in bölgedeki insan hakları ihlallerini kınıyor.

Çevreci milletvekili Samuel Cogolati, AFP’ye verdiği demeçte, “Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oylamadan çıkan sonucun 1 Temmuz’da Temsilciler Meclisindeki genel kurul toplantısında onaylanması gerektiğini” söyledi.

Mart ayının sonundan bu yana Çin’in yaptırımlarının hedefi olan Avrupalılar arasında yer alan Samuel Cogolati, “Belçika Parlamentosunun soykırım suçunu tanımasını amaçlanıyordu. Ancak şimdilik Belçikalı yetkililer sadece ‘ciddi soykırım riskini’ kabul etti” dedi.

Ana metin her ne kadar hafifletilse de Cogolati, “bu oylamanın, birkaç ay önce tahmin edilemeyen tarihi bir gelişme olduğunu” ifade etti.

Metnin yazarlarına göre Belçika Parlamentosu, Kanada, Hollanda, Birleşik Krallık, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti’nden sonra, Uygurlara karşı devam eden insanlığa karşı suçları kınayan dünyadaki 6’ncı demokratik meclis oldu.

Karar, Belçika komünist İşçi Partisi’nin iki çekimser oyu dışında neredeyse oybirliğiyle kabul edildi.

‘İlk kez Ruanda ve Srebrenitsa’dan ders alıyoruz’

Ecolo partisinin yaptığı açıklamada, “Bugün, büyük bir demokratik çoğunluk, Uygurlara yönelik vahşete son vermesi için Pekin’e çok güçlü bir sinyal gönderiyor. İlk kez Ruanda ve Srebrenitsa’dan ders alıyoruz, beklemiyoruz ve çok geç olmadan harekete geçerek ciddi bir soykırım riskine karşı tüm önlemleri alıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz pazar günü G7 ülkelerinin liderleri, Çin’e Uygur azınlığın “insan haklarına ve temel özgürlüklerine ve Hong Kong’daki hak ve özgürlüklere saygı duyması” çağrısında bulunurken, Çin ile iş birliği yapmak istediklerini söyledi.

Geçen hafta, Uluslararası Af Örgütü, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanların, Çin hükümeti eliyle yürütülen ve insanlığa karşı suçlar kapsamına giren “sistematik toplu kapatmalara, işkenceye ve zulme” maruz bırakıldığını anlatan bir rapor yayınladı.

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir