ABD.DIŞİŞLERİ BAKANI: ÇİN YÖNETİMİ UYGUR BÖLGESİNDE ETNİK SOYKIRIMI SÜRDÜRÜYOR.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinkin, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 52. oturumunun açılışı münasebetiyle  yaptığı  özel  açıklamasında ” Çin’in Uygur Bölgesinde   İnsanlığa Karşı  Suçları ile  Uygurlara Soykırım uygulamalarını sürdürdüğünü açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin 52 oturumu öncesi yaptığı açıklamada şunları söylediği bildirildi :

  1.   Komünist Çin  yönetiminin Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlar başta diğer müslüman Türk halklarına yönelik  etnik  soykırım ve insanlık suçlarını işlemeye devam ediyor.
  2. ABD yönetimi olarak  Çin yönetiminin  Uygur bölgesindeki  Uygurlar ve diğer etnik Türk  azınlıklara karşı devam eden soykırımı ve insanlığa karşı suçları yakından izliyoruz.
  3. Uygurların ve diğer  Türk halkların kitlesel olarak tutuklanması, gizlice kaçırılması(yok edilmesi) temel insani hakları ile her türlü özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanması  ve yasaklanması ,Toplama kamplarına hapsettiği  tutuklulara  yönelik işkence ve cinsel  taciz, saldırı ve her türlü  baskı ve şiddetler uygulamaktadır.
  4. Çin’in bölgede yaşayan ve etnik Çinili olmayan yerli halklara karşı şiddet dahil olmak üzere   ciddi ve çeşitli  baskılar ve ağır insan hakları ihlallerinin işlemekte olduğu  BM.İnsan hakları Komitesi başta bir çok Kuruluşlarca  gerçek bilgi,belge ve açık kanıtlarla  raporlanmış  ve açıklanmıştır.
  5. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin yönetiminin Uygurlara yönelik soykırımı ve İran rejiminin kendi halkına uyguladığı baskı dahil olmak üzere mevcut dünya durumundaki büyük değişiklikler göz önüne alındığında, İnsan Hakları Bildirgesi’nde verilen vaatlerin yerine getirilmesinin önemi ve  aciliyeti ortaya çıkmaktadır. Bu  baskı ve zulümlerin sonlandırılması “Uluslararası barış ve güvenlik, kalkınma ve insan onuru için  olmazsa olmaz ve gerekli değerlerdir.

Blinken  : Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi Evrenseldir

ABD.Dışşişleri Bakanı  Blinken,   BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ve İnsan Hakları Konseyi Başkanı Vaclav Balek’in bizzat hazır bulundukları  BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi 52.oturumunda  yaptığı konuşmada şunları de dile getiridi : ” İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi  75 yıl önce  dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar tarafından  titiz bir çalışma ve araştırmalar sonucu hazırlanmıştır. Çeşitli ülkeler ve milliyetlere mensup uzman ve hukukçuların  uzun ve yorucu tartışmaları sonucu son şekli verilmiş ve açıklanmıştır. Bu nedenle  insan hakları konusunda  yapılacak  vurgu veya  uygulamalar  herhangi bir ülkenin  keyfine  veya ideolojilerin prensip ve  kurallarına göre asla yapılamaz.

Ayrıca, “İnsan Hakları Bildirgesi’nin evrenselliğini sağlamak ve dünyanın herhangi bir yerinde insan haklarını korumak İnsan Hakları Konseyi’nin ve Birleşmiş Milletler’e üye her devletin sorumluluğundadır” şeklinde konuştu.

kaynak :http://Uygur Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir