DUK BAŞKANI İSA : BM. BAŞTA TÜM ÜLKELER ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI DURDURMALI !

Sürgünde yürütülen Doğu Türkistan milli hareketinin en üst şemsiye kuruluşu Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa BM. başta tüm demokratik ülkeler Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm,etnik ayırımcılık ve soykırım suçlarının bir an önce durdurulması   için harekete geçmesi gerekmektedir. “açıklamasında bulundu.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, ABD Dışişleri Bakanı Blinkin’in  BM.insan hakları Konseyinde Çin hükümetinin Uygurlara yönelik soykırımının hala sürdürdüğünü   ve bu insanlık suçunun bir an önce sona erdirilmesini  hatırlatan  son  konuşmasının  şöyle değerlendirdi : ”
” ABD Dışişileri Bakanı  Blinkin’in  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ve İnsan Hakları Konseyi Başkanı Vaclav Balek başta bir çok ülkenin üst düzey  devlet ve hükümet yetkilerinin hazır bulundukları BM.İnsan hakları Konseyi 52. oturumunda Uygur soykırımının durdurulmasını talep eden bu konuşması  çok önümle buluyorum. BM.üyesi,demokrasi ve insan hakları değerlerine bağlı olan ve bu  insani kuralları önceleyen tüm ülkelerin bu çağrıya  bir an önce olumlu karşılık vermesini ve Çin’in Uygurlara yönelik insan suçları ile etnik soykırım uygulamalarını durdurması için bir an önce harekete geçmelerini talep ediyorum.  İnsan hakları meselesi bir  ülke/ülkeler veya  belirli bir ideolojiye   ait olmayıp tamamen insanı  ve tüm halklar için evrensel bir hak ve görevdir.  BM başta uluslararası kuruluşlar  ve tüm ülkeler ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in çağrısı doğrultusunda  Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insanlık suçları için  hesap verme sorumluluğundan  vareste  tutulmaması  için evrensel insan hakları bildirisine uygun hareket etmesi için adil olmaya ve  Uygur Türkleri başta Çin işgal yönetimine ve tüm ülkelere eşit ve adil  davranması gerektiğini   talep ediyor ve sorumluluklarını yerine getirmeye   çağırıyorum. Ayrıca, BM.lerin önderliğinde  tüm ülkelerin katılacağı Çin’in Uygur etnik soykırımını  durdurması için özel olarak bir konferans düzenlenmesini de talep ediyorum. ” şeklinde konuştu.

kaynakhttp://uyghurnet.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir