GP GENEL BAŞKANI DAVUTOĞLU : ÇİN’İN UYGURLARA KARŞI HAK İHLALLERİ SOYKIRIMDIR!

 Sabık T.C. Başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,  eski Baş Gelecek Partisi olarak Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman Türklere yönelik  baskı, zulüm, etnik ayırımcılık ve ağır  insan hakları ihlallerini ” İnsanlığa karşı işlenmiş  suç ve etnik  Soykırım olarak  kabul   ettiklerini” açıkladı.

Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosunun haberine göre Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu bu açıklamalarını kendisi ziyaret eden  Dünyü Uygur Kuruultayı İngiltere Temsilcisi  Rahime  Mahmut’u kabulünde söylediği bildirildi.

Gelecek  Partisi Genel Başkanı Davutoğlu,Partisinin kurulduğu günden itibaren  Doğu Türkistan meselesini sürekli  gündeme tutmaya çaba sarf ettiklerini  şunları söyledi : ” Ben Partimden Doğu Türkistan meselesi konusunda  2 talepte bulundum :

  1.  Gelecek Partisi olarak Seçimlerde   başarılı olalım veya olabilmeyelim, bir Siyasi Parti olarak Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı  insan hakları ihlallerini etnik soykırım yaptığını  kabul  edilmesi
  2. Parti olarak  Çin’in Doğu Türkistan Türklerine karşı  insanlık suçu işlediğini ve etnik soykırım yaptığını  tüm dünya duyurulmasını talep ettim.

Çin yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı  tam bir etnik soykırım yapmaktadır. Bu  da  aynı zamanda tüm  insanlığa karşı  işlenmiş bir insanlık suçu  tanımına uymaktadır.  Çin, bu ülkede yaşayan Uygur, Kazak, Kırgiz ve diğer  tüm Türk halklarının  dinini, dilini, binlerce yıllık örf adet- gelenek ve göreneklerini   tamamen yok etmeyi sürdürmektedir.  Böyle bir durumda gerek Partimiz gerekse Türkiye devleti ve yönetimi olarak  bu ülkede yaşayan Müslüman Türk Soydaş ve Kardeşlerimizin  dini ve milli kimliklerini  ve tüm etnik değerlerini koruyabilmeleri hususunda  geleceğe yönelik plan ve projeler üretmeli ve bunu uygulamaya koyabilmeliyiz. Ayrıca  Çin’in soykırım uygulamalarının vehameti ve şiddeti  bir an önce harekete geçmeli ve asla geç kalmamalıyız. ” şeklinde konuştu.

GP Genel Başkan Yrd.cısı Özdağ :  Türkiye Çin’in  Uygur Soykırımına Karşı  Harekete  Geçmeli 

DUK İngiltere Temsilcisi Rahima Mahmut’un Partisini ziyaretini  değerlendiren GP.Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ Yardımcısı Selçuk Özdağ Parti olarak  Dünya Uygur Kurultayı yetkilileri  ile yakın temas  içerisinde bulunduklarını belirterek şöyle konuştu : ”  Londra ofisi başkanı Rahima Mahmut  hanımdan İngiltere’deki çalışmaları hakkında bilgiler edindik. Genel Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu   gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Başbakanlık görevi esnasında  Uygur Türkleri meselesi ile yakından ilgilenmiştir. Tayland ve Malezya’ya sığınan Uygur Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve getirilmesi başta Uygur Türklerinin problemlerinin çözümü hususunda   halledici bir  rol oynamıştır. Türk hükümetinin  Çin’in Uygur  soykırımı  konusunda  duyarlı olması ve Çin’e baskı yapması gerekir. Önemezdeki Mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde başarılı olur ve iktidar olursak  Doğu Türkistan meselesinin çözümü noktasında  özel  çaba göstereceğiz. Gelecek Partisi olarak Çin’in Doğu Türkistan’daki Türklerine yönelik  baskı, zulüm,etnik ayırımcılık ve insan hakları ihlallerini ” İnsanlığa Karşı İşlenmiş bir Suç – Etnik Soykırım ” olarak tanımlıyor  ve bunun dünyaya anlatıyor ve  ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rahime Mahmut :  Sayın Genel Başkan Davutoğlu’nun Minnettarız

DUK Londra Temsilcisi Rahima Mahmut  ise Gelecek partisi genel Merkezini ziyareti ve yaptığı görüşmeleri şu sözlerle  değerlendirdi : ”  GP.Genel Başkanı  Sayın  Ahmet Davutoğlu’nun Doğu Türkistan davasına yönelik  açıklamalarını girişim ve çalışmalarını yakından takip ediyor ve kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.  Kendilerinin Doğu Türkistan meselesinde ayrıntılı ve  engin bilgilerinin olduğunu biliyoruz. Kendileri Başbakan  olarak 2012’de ve Dışişleri Bakanı olarak  2010 yılında Doğu Türkistan’i ziyaret etmiştir.   Gelecek partisinin  Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini etnik  soykırım olarak kabul etmesi ve bunu ilan etmesini çok değerli ve önemli buluyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz.  Doğu Türkistan meselesi Türk Milletinin milli bir meselesi haline    getirilmesi çok önemlidir.  Uygur Türkleri Türk kültür ve medeniyetine ve insanlık değerlerine Türk Milleti adına büyük katkılar sağlamış bir halktır.Bu hususun asla unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bugün İngiltere’de  ve Avrupa ülkelerinde Doğu Türkistan meselesine insanı ve vicdanı açıdan  yaklaşım gösteriliyor. Doğu Türkistan meselesi   Türkiye’de de bir insanlık,Türklük ve Müslümanlık meselesi olarak gündeme getirilmesini ümit ediyorum. “şeklinde konuştu.

kaynak: http://uyghurnet.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir