İstanbul’da Uygur gençlere yönelik aktivizm eğitim semineri gerçekleşti

Uygur Hareketi, İstanbul‘da Doğu Türkistanlı gençlere yönelik aktivizm eğitimi semineri düzenledi. 2 gün devam eden seminerde Çin’in soykırım politikalarına karşı aktivizm faaliyetleriyle ilgili eğitimler verildi. 

Uygur Hareketi (The Campaign for Uyghurs) 11-12 Mart 2023 tarihlerinde İstanbul’da Doğu Türkistanlı gençlere yönelik aktivizm ve medya eğitimi semineri düzenledi. Gençlerden yoğun ilgi ve katılım sağlandı. Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım politikasını medya yolu kullanarak duyurmanın ve halkı bilinçlendirmenin yöntemleri ele alındı.

İki gün devam eden seminerde, Türkiye ve yurt dışından gelen akademisyenler, tecrübeli aktivistler ve gazeteciler, Uygur gençlerine Çin’in soykırım politikalarını durdurmaya yönelik aktivizm faaliyetleriyle ve soykırımı duyurmaya yönelik etkili medya çalışmalarıyla ilgili eğitimler verdi.

Programın ilk gününde Araştırmacı yazar Dr. Eset Sulayman “Geçmişten ve Bugünden Unutulmaz Dersler: Çağdaş Uygur Tarihinin İhmal Edilen Köşeleri ve Trajedileri” başlığıyla, Prof. Dr. Faruk Şen “Uygur Soykırımı: BM’de Daha Etkin Mücadele Yöntemleri“, Prof. Dr. Aladdin Yalçınkaya “Uluslararası Uygur Soykırım Diploması” ve Uygur Hareketi’nin Program Yönetmeni Arslan Hidayet, “Dezenformasyon ve Sahte Anlatılarla Mücadele” başlığıyla söyleyişler gerçekleştirdi.

Gün sonunda ise katılımcılar grup çalışması yaparak dezenformasyon ve sahte anlatılara karşı nasıl mücadele edileceği müzakere edildi.

Programın ikinci gününde ise CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan “Amaçlı Lobicilik: 26 Yılda Öğrendiklerim“, Uygur Hareketi Savunuculuk ve İletişim Direktörü Sabrina Sohail “Dijital kampanya nasıl oluşturulur?“, Bitter Winter haber sitesi sorumlu direktörü Marko Respinti “Medya ve Uygurlar: Dost mu Düşman mı?”, insan hakları savunuculuğu şirketi Ascend Consulting’in CEO’su Anne Basham Hükümete Insan Haklarını Etkin Şekilde Savunmak” ve Tamga Türk haber sayfası sahibi Bahadırhan Dinçaslan Uygur Soykırımı Medyada Daha Fazla Yer Alma Yöntemleri” başlıklarıyla sunum verdi.

Gün sonunda gruplar halinde kampanya oluşturma alıştırması yapıldı ve kapanma konuşmasıyla iki günlük program sona erdi.

“GENÇLERİN İLGİ, ÇABA VE YENİ FİKİRLERE OLAN EĞİLİMLERİ ETKİLEYİCİ”

Uygur Hareketi’nin Kurucu ve İcra Direktörü Rushan Abbas, Uygur Haber muhabirine programla ilgili değerlendirmesini paylaşarak şu ifadelerde bulundu:

Bu iki günlük programın çok başarılı gerçekleştiğini düşünüyorum, çünkü her seminer konusu bittiğinde öğrencilerin aktif katılımları, yeni fikirleri ve kendini geliştirmeye yönelik çabaları bunu gösteriyor. Bu tarzdaki programlara gençlerimizin ihtiyacının olduğu görünüyor. Bu tarz programları yılda bir-iki kez ile yetinmeyip, daha sık gerçekleştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Gençlerimiz de; kendi tarihimiz yani geçmişte yaşanılan olaylar ve günümüzde gençlerden istenilenler ile ilgili konuların daha çok ön plana çıkarılması gibi taleplerde bulundu. Bu talepler, bizim daha sonraki seminer programlarımızın daha faydalı şekilde gerçekleştirilmesi için dikkate almamız gereken hususları ortaya koydu. Sonuç olarak bu iki günde gençlerimizdeki ilgi, çaba ve yeni fikirlere olan eğilimleri beni çok etkiledi.

“HAKLI DAVANIZDA BİZ TÜRK MİLLETİ OLARAK SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ”

CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, program hakkındaki duygu ve düşüncelerini Uygur Haber’e aktardı ve şöyle konuştu:

Bugün İstanbul’da Uygur Hareketi tarafından düzenlenen Uygur gençlerinin eğitim programına katıldım. Öncelikle davet için sayın Ruşen hanıma çok teşekkür ederim. Açıkçası Türkiye’nin dört bir yanından gelen Uygur kardeşlerimizle bir araya gelmek benim için çok güzeldi. Gerçekten çok dinamik, bilinçli, güzel sorular soran ve neslini bilen bir grupla bir araya geldiğim için çok mutluyum. Türkiye Uygur kardeşlerimiz için bir diaspora değil. Burası sizin bir eviniz. Burası da Türk yurdu. Biz burayı Batı Türkistan olarak görüyoruz. O yüzden siz evinizdesiniz. Haklı davanızda da biz Türk milleti olarak sonuna kadar yanınızdayız.

“BU TÜR PROGRAMLAR DAHA SIK GERÇEKLEŞECEK”

Uygur Hareketi’nin Kadın Sosyal Yardım ve Eğitim Direktörü Mükerrem Kurban seminer hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bu seferki programımız başarılı bir şekilde sona erdi. Geçen seneki programımıza katılan gençlerimiz, bu sene de aynı şekilde aktif olarak katılım gösterirken; aynı zamanda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden programımız için İstanbul’a gelen yeni gençler de bulunuyor. Program hakkında gençlerimiz sürenin çok kısa olduğunu, bir günün daha eklenip, kendi aralarında münazara gerçekleştirme şansı verilmesi talebinde bulundu. Planladığımız soru-cevap ve münazara sürelerini uzatmamıza rağmen bu isteklerde bulunulmasından, gençlerimizin seminerden verimli bir şekilde faydalandığını ve daha fazla öğrenme isteğinde bulunduğunu görebiliyoruz. Gençlerimizden gelen taleplerden biri de Uygur Hareketi’nin bu şekildeki programları daha sık gerçekleştirme arzusu oldu.

kaynak:http://Uygur Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir