Dünya Uygur Kurultayı, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Almanya merkezli Uygur insan hakları örgütü Dünya Uygur Kongresi, Uygur soykırımını sona erdirme ve Çin Komünist Partisi ihlallerine uluslararası dikkat çekme çabaları nedeniyle Kanadalı milletvekilleri ve Norveç Genç Özgürlük Partisi lideri tarafından 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Washington’daki Çin büyükelçiliği, grubun terörist gruplarla bağları olduğunu ve onlara ödül verilmesinin dünya barışına yardımcı olmadığını iddia ederek adaylığı eleştirdi.

Dünya Uygur Kongresi’ni Nobel Ödülü’ne aday gösterenler ise, aynı zamanda Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi başkanı ve Kanada-Uygur Parlamento Dostluğu Eşbaşkanı olan Kanada Milletvekili Sameer Zuberi (Sameer Zuberi). Grup; Milletvekili Alexis Brunelle-Duceppe; Norveç Liberal Gençlik Partisi lideri Ane Breivik.

Dünya Uygur Kurultayı (DUK) Başkanı Dolkun İsa

Aday mektubunu yazanlardan Brunel Duceppe, grubu bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösteren iki Kanadalı milletvekilinden biri. Uygur halkının dünyadaki önde gelen temsil örgütü olarak Dünya Uygur Kongresi, “Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Uygurlara ve diğer Türki halklara karşı işlediği insan hakları ihlallerine uluslararası dikkatin çekilmesinde önemli bir katkı yapmıştır”. dedi adaylık mektubunda.

“Bu hedefe ulaşmak için Dünya Uygur Kongresi, zorla kaybedilenlerin hakları için mücadele etmek, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını savunmak, sığınmacıların Çin’e zorla geri gönderilmelerini önlemek için haklarını korumak da dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ulusal düzeyde, Dünya Uygur Kongresi, uluslararası toplumu Uygurların haklarını garanti altına almak için politikalar oluşturmaya ve harekete geçmeye sevk eden çok sayıda başarıya imza attı. “

Geçen yıl Ağustos ayında BM İnsan Hakları Ofisi, Çin hükümetinin Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik muamelesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyleyerek Doğu Türkistan’daki insan haklarına ilişkin bir rapor yayınladı. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülke, bölgedeki insan hakları ihlallerini soykırım olarak nitelendirdi.

Washington’daki Çin büyükelçiliği, Dünya Uygur Kongresi’ni Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesini eleştirerek, grubun terörist gruplarla bağları olduğunu ve onlara ödül verilmesinin dünya barışına yardımcı olmadığını söyledi.

Örgütün internet sitesine göre Dünya Uygur Kongresi, 2004 yılında Almanya’nın Münih kentinde kurulmuştur. Doğu Türkistan Ulusal Kongresi ile Dünya Uygur Gençlik Kongresi’nin birleşmesiyle oluşan ortak bir kuruluştur.

Grubun web sitesinde misyon bildirisinde, “Dünya Uygur Kongresi’nin temel amacı, Uygur halkı için demokrasiyi, insan haklarını ve özgürlükleri teşvik etmek ve onların siyasi geleceğini belirlemek için barışçıl, şiddet içermeyen ve demokratik araçları kullanmaktır.” “Dünya Uygur Kongresi, Doğu Türkistan sorununun diyalog ve müzakere yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesinin yolunu açmaya çalışan Uygur halkının Doğu Türkistan içindeki ve dışındaki tek meşru örgütüdür.”

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, 7 Mart 2023 Salı günü yaptığı açıklamada, bunu örgütün Uygur Soykırımı çabalarını sona erdirmeye katkısı ve Uygur halkına verdiği destek olarak görerek Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmekten duyduğu gururu ve minnettarlığı dile getirdi.

DUK Başkanı Dolkun İsa, “Dünya Uygur Kongresi’nin Uygur soykırımını sona erdirme çabalarının göz ardı edilmediğini görmekten büyük gurur duyuyorum” dedi. Bu adaylık, yalnızca DUK’un çalışmalarının tanınması değil, aynı zamanda tüm Uygur halkı için bir destektir.”

Kaynak:Habernida

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .