ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI BM.İSLAMFOBİ İLE MÜCADELE KONFERANSINDA GÜNDEME GETİRİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM), Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camide   fenatik bir islam düşmanı  Brenton Tarrant’ın 51 Müslüman’ı katliamla öldürdüğü ve 40 kişiyi de ağır yaraladığı 15 Mart 2019 tarihi  anmak için  2022’de aldığı özel bir karar  ile her yıl  15 Mart’ı “Uluslararası İslamfobi ile  Mücadele Günü” olarak  ilan etmişti.  

10 Mart 2023’da bu toplantının 2.si BM’lerin New York’taki merkezinde gerçekleştirildi.  Toplantının açılışı   Konferansın dönem başkanı  ve Pakistan dışişleri bakanı Bilaval Butto Zerdari’nin açış konuşması ile başladı.  Zerdarı açılış konuşmasında  İslam’a yönelik çeşitli endişe ve korkuların yanı sıra, İslam’ın yanlış anlaşılması ve özellikle ve İslam’ı yanlış anlayan insanların davranışları nedeniyle İslam nefretinin insanlığa  getirdiği trajedilerin en aza indirilmesinin önemini vurguladı. İslam dininin  Barış ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanan  bir din olduğunu belirten Zerdarı İslam düşmanlığının  New York’taki  11 Eylül terör saldırılarından sonra  daha da arttığını ve bu günün tarihin bir dönemeç olarak tarihe geçtiğini bildirdi. Bu terör olayının  Müslümanlara karşı  daha fazla ayrımcılığa, şiddete ve nefrete neden olduğunu belirterek ”  İslam’ın terörle ilişkilendirilmesi ve  algısı nedeniyle  daha fazla  istenmeyen olaylar ve trajedi ortaya çıkmaya başlamıştır. Ancak bu tür ciddi sonuçlar, dünyanın dikkatinden her zaman kaçmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen BM Genel Sekreteri António Guterres  şunları şöyledi : ”  Son yıllarda dünyada günden güne  büyüyen İslamofobinin   nefret tohumlarının ekilmesinde önemli bir rol oynadığını  üzülerek görmekteyiz. “İslam” kelimesinin kökeni  ve anlamı aslında  “barış”  demektir. Ancak, İslamın Barış sözü ile başlayan  kutsal  kavramları özellikle unutturulmaya çalışıldığını  ve  bir kenara itildiğini görüyoruz. Son yıllarda dünyada  ülkelerini terk etmek zorunda kalan  sığınmacıların büyük çoğunluğunun Müslümanlar oluşturmaktadır. Bu milyonlarca mültecilere   dol kapılarını  açanlar ve sığınma hakkı tanıyanlar yine İslam ülkeleri olmuştur.  açarken, şimdi 2 milyar Müslüman kaynak oldu” dedi. bazı insanların gözünde korku ve panik.” şeklinde konuştu.

 BM.Büyükelçisi  : Çin Yönetimi  Uygurlara Etnik Soykırım Yapıyor

Daha sonra söz alan ABD’nin BM.lerdeki Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas Greenfield   İslam düşmanlığı  tehlikesinin  önemine dikkati çekerek başladığı konuşmasında şunları söyledi : ” Benden önce konuşan Çin Temsilcisi,  Çin Yönetiminin Müslümanlara karşı hoş görülü  davrandıklarını  ve  Çin’de yaşayan  çeşitli din ve kültürlere mensup  Vatandaşlarınını bu değerlerine   saygı gösterdiklerini iddia etti.  Uygurların  islami kültürünü,  etnik  kimliğini ve  diğer özgün değerlerine yönelik  yok etme girişimlerinden hiç söz etmedi. Halbuki Çin yönetimi Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Türk halklarına karşı baskı ve zulmediyor. Uygurlara karşı insanlık suçu işliyor  ve etnik soykırım  uyguluyor. BM.başta olmak üzere Uluslararası toplumun  Çin’in Müslüman Uygurlara yönelik bu  acımasız vahşeti kınaması  ve bu vahşetin sona erdirilmesi için harekete geçmesi gerekir.  Çin hükümeti Uygur bölgesinde inşa ettiği Çin tipi toplama kamplarını derhal kapatmalı ve bu kamplara hapsettiği  milyonlarca tutukluyu derhal serbest bırakmalıdır. “şeklinde konuştu.

kaynak: http://uygur haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir