İNGİLTERE’DEN UYGUR SOYKIRIMI VE CASUSLUK NEDENİYLE BİN 104 ÇİNLİ’YE GİRİŞ YASAĞI.

İngiltere Hükümetinin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara yönelik baskı, zulüm ve soykırım cinayetleri ile ilintili oldukları veya Çin adına  casusluk faaliyetlerine karıştıkları sebebi ile  toplam bin 104 Çinli öğrenci ve Akademisyene ülkeye  giriş yasağı koyduğu bildirildi.

İngiltere’nin The Guardian gazetesinin 15 Mart tarihli haberine göre  İngiltere Dışişleri Bakanlığı  Çin’in Uygur soykırımı ile ilişkili olan veya  Çin adına casusluk yaptıkları için  2022 yılında  839  Çinli öğrenci ile  265 Çinli araştırmacı ve Akademisyen olmak üzere   toplam bin 104  Çin Vatandaşının vize talebinin reddettiği belirtildi. Haberde ayrıca, vize talepleri reddedilenlerin sayısının 2016’de 13, 2020 yılında ise 128 kişi olduğu bilgisi de  yer aldı.

Çin,  İngiltere’deki Casusluk Faaliyetlerini  Arttırıyor

Gazetenin haberi şöyle devam ediyor : ”  İngiliz hükümetinin Çinli öğrenci ve akademisyenlere vize yasağı koymasının sebebinin   Çinli Araştırmacı ve Akademisyenlerin Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Çinli olmayan Türk halklarına karşı yürütülen baskı zulüm ve soykırım uygulamalarının bilimsel proje ve planlanmasında yer almış olmaları  gösteriliyor. Ayrıca İngiltere’nin  teknoloji casusluğuna karşı  Çin ile  bilim ve teknoloji iletişimindeki katı tutumu nedeniyle olduğu belirtiliyor. İngiltere İstihbarat  Örgütü’nün  5.dairesi  ülkenin önde gelen eğitim, Araştırma ve Geliştirme Kurumları ile  çeşitli Üniversitelerde öğrenci ve araştırmacı olarak çalışan Çinliler  arasında Çin adına  casusluk faaliyetlerinde artış olduğunu bildirmesinin ardından  bu vize yasağı kararının  alındığını bildirdi.   Adı açıklamayan bir Bakan, Çin’in önde gelen bir biyoteknoloji şirketini Birleşik Krallık Sağlık Hizmetleri Kurumunun genetik veri tabanına erişmeye çalışarak  ülkede   biyolojik casusluk  girişimine bulunmakla suçladığını  açıkladı.” ifadeleri  yer alıyor.

Çinli  Akademisyenlerin Vize Uzatma Talepleri Reddediliyor 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, İngiltere’nin kadim ve önde gelen   ve prestijli  eğitim kurumları olan Oxford  ve Cambridge   Üniversiteleri ile  Birleşik  Krallık Teknoloji enstitüsü( Imperial Institute of Technology) gibi ünlü eğitim kurumlarının   öğrenci olarak kabul talepleri reddettiği  bilim insanı ve öğrencilerin çoğunluğu Çinlilerin oluşturduğu belirtildi. Birlişek Krallık Teknoloji Enstitüsü( Imperial University of Technology)’nde çalışan 5 Çinli bilim insanı, çalışma izinlerinin uzatılma talepleri reddedildiği için    İngiltere’den ayrılmak zorunda kaldı.

İngiltere Devlet  Güvenlik  Servisi uzmanları,  hükümetin Çin’e yönelik  uyguladığı bu  olumsuz diplomatik  tedbirlerinin  çok yerinde ve olumlu  olduğunu  övdü ve bu tedbirlerin en kısa zamanda olumlu sonuçlarının görüleceğini bildirdi. Ayrıca,   Ülkeye  Çin’den ne kadar az araştırmacı ve öğrenci gelirse  İlgilterenin  o kadar güvenli  ve istikrarlı olacağına inandıklarını belirtiyorlar.

kaynak:http://Uyghur Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir