Fransa Meclisi, Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğini kabul etti

Fransa Meclisi, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin Uygur Türkleri ve diğer Türk soylu milletlere karşı soykırım yapıldığını öngören karar tasarısını kabul etti. Tasarı metnini, 169 Fransız parlamenter destekledi. Meclisin Sosyalist vekili Olivier Faure’nin hazırladığı karar tasarısında, Çin’in soykırım ve insanlık suçu işlediği ifadeleri yer aldı.

Fransa Meclisi, Çin’in Doğu Türkistan’daki Türk soylu halklara yönelik soykırım ve insanlık suçu işlediğini ifade eden karar tasarısını onayladı. ABD, Hollanda, Kanada, Birleşik Krallık ve Litvanya Parlamentosu’nun ardından Fransa da Doğu Türkistan’daki soykırımı kabul eden ülkeler arasına girdi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı turkistan3.jpg

FRANSA’DA SOSYALİST VEKİLİN HAZIRLADIĞI ÇİN’İN SOYKIRIM İŞLEDİĞİNİ İFADE EDEN KARAR TASARISI GEÇTİ

Fransa Meclisi Genel Kurulu’ndaki oylamada Sosyalist milletvekili Olivier Faure tarafından kaleme alınan karar tasarısı için 169 “evet”; 1 “hayır”. 5 “çekimser” oyu çıktı. Kararda, Çin’in insanlık dışı suçlar işlediği ve soykırıma varan insan hakları ihlallerine imza attığı hatırlatıldı.

Londra’da Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kampının şahitlerinin ifade verdiği Uygur Mahkemesi’nin duruşmaları 10 Aralık 2021 itibarıyla tamamlandı. 4 Haziran’dan beri devam eden duruşmalarda, Doğu Türkistanlı toplama kampı şahitleri yaşadıklarını paylaşmıştı. Bağımsız Uygur Mahkemesi’nde (Uyghur Tribunal) Çin’in soykırım fiillerini işlediği yönünde karar çıkmıştı.

Doğu Türkistan'da soykırım yaşanıyor, tüm dünya susuyor

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

Kaynak: QHA

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir