ÇİN’İN UYGURLARA”SINIR ÖTESİ BASKI,TEHDİT VE ŞANTAJ UYGULAMALARI” TARTIŞILDI

Araştırmacılar (soldan sağa) Muattar İlkkut, David Tobin ve Nyrola Elima, İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi Edebiyat ve Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Uygur Göçmenlerine Yönelik Ulusötesi Baskı” konulu sempozyumda. 31 Mart 2023

 Çin’in kara elinin dünyanın her yerine yayıldığı ve yurt dışında yaşayan Uygurlar üzerinde ciddi tehditler ve psikolojik baskılar oluşturduğu bir durumda, sadece uluslararası insan hakları örgütleri değil, akademik araştırmacılar da bu sorundan endişe duymaktadır.

31 Mart’ta İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi Edebiyat ve Beşeri Bilimler Fakültesi, “Uygur Göçmenlerine Yönelik Ulus Ötesi Baskı” konulu bir seminer düzenledi.

Dünya Uygur Kongresi Londra ofisi yöneticisi Rahima Mehmood seminer hakkında kısa bir bilgi verdi.

Konferansın ilk gününde aralarında Muattar Ilkut, Nyrola Elima ve Runi Steenberg’in de bulunduğu David Tobin liderliğindeki araştırmacılar, ulusötesi baskı araştırmasının önündeki engelleri ve bunları aşmanın yollarını, ulusötesi baskıyla mücadeleyi tartıştı, politikalar için bilgi sağlama gibi konuları tartıştı.

Laura Murphy, Adrian Zenz, Alice Anderson, Dylan Ryan ve diğerleri gibi araştırmacılar, zorla çalıştırmanın nasıl ulusötesi baskı ağlarına ve uluslararası sermayeye bağımlı hale geldiğini tartışıyorlar. Bunları dizginlemek için hangi yasa ve politikaların yürürlüğe konması gerektiğini tartışır.

Seminerin amacı hakkında radyo istasyonumuza konuşan Manchester Üniversitesi’nden Profesör David Tobin, “Konferansın ilk amacı araştırmacılar, düşünürler ve politikacılar arasında bilgi alışverişinde bulunmaktır. Birçok araştırmacı, diğer araştırmacılarla fikir alışverişinde bulunmak için burada vakit geçiriyor; Ancak amaç, en son araştırma bulgularını sunmak ve politika yapıcıları etkilemek.”

David Tobin, bu seminere gelen bilim insanı ve araştırmacıların bu alanda ön saflarda yer aldığını ve yaptıklarının sadece akademik araştırma değil, politika etkileme faaliyetleri de olduğunu söyledi.

“Bilim ve politika için güçlü etkileri olan araştırmalara ihtiyacımız var” dedi. Genç araştırmacılara yeni araştırma sonuçlarını sunma ve gelecekteki araştırma kariyerlerini destekleme fırsatı vermeliyiz. Bu nedenle Muattar İlkkut ve Nirula Alima gibi yeni araştırmalar yapan genç Uygur araştırmacılarını bu konferansa davet ettik.

David Tobin’in yıllar önce Doğu Türkistan’da yaşadığını, soykırım başlamadan çok önce Uygurların hayatını görüp incelediğini, bugün onların hikayelerini anlatırken Çin’in zulmünü ortaya çıkarabildiğini ve insanları uyarabildiğini söylemesinin ardından, ” Soykırım politikasını incelememiz gereken hükümettir.

Almanya’dan bir antropolog ve Uygur bilgini olan Dr. Rooney Stenberg (Uygur dilinde Yusuf), radyo istasyonumuz tarafından röportaj yaptı ve dünyanın artık Uygur soykırımını unuttuğu bir durumda Çin’in ulusötesi baskısına ilişkin bu seminerin önemini açıkladı.

Öğleden sonraki tartışmada, Samuel Dunning (Samuel Dunning) gibi araştırmacılar, “ulusötesi baskının nerede olduğu” ve “Birleşik Krallık’ta ulusötesi baskı” gibi konularda raporlar verdiler.

Daha sonra Timothy Grose ve Rana Rafahi gibi araştırmacılar, ulusötesi baskının Tibetliler, Hong Konglular ve Tungular gibi diaspora Uygurları üzerindeki etkilerini ve Çinleştirme politikasının Çin dışında nasıl uygulandığını tartıştılar.

Dr. Rooney Stenberg, araştırmacıların, siyasetçilerin ve gazetecilerin bu tür toplantılarda bir araya gelmesinin özellikle etkili olacağını söyledi.

Araştırmacı David Tobin, şu anda Nirullah Alima ile “Ulusötesi Baskıyla Karşı Karşıya Olan Uygur Göçmenler” konulu büyük bir rapor üzerinde çalıştığını söyledi. Ardından bu yılın Temmuz ayında Sheffield Üniversitesi yurtdışındaki Uygurların yaşamı ve kültürü hakkında bir etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikte yurt dışındaki Uygurların hikayesi film, dans, müzik vb. şekillerde gösterilecektir. Uzun vadeli hedefi, Çin’in insan hakları meseleleriyle ilgilenen eleştirel akademisyenlerle çalışmak ve politika yapıcılara yardımcı olacak raporlar hazırlamak için Sheffield Üniversitesi’nde bir araştırma merkezi kurmaktır.

Seminere Mamatjan Fumi, Nuri Mangul Abdurashit ve Özgür Asya’dan diğerleri katıldı. Toplantının ikinci gününde, Çin’in ulusötesi baskısı ile ilgili kişisel deneyimlerini tartışacaklar.

30 Mart’ta ABD insan hakları örgütü “Freedom Hall” web sitesinde “Demokrasi Buluşması: Altı Ülke Ulusötesi Baskıyla Mücadelede ABD’ye Katılma Sözü Veriyor” başlıklı bir basın bildirisi yayınladı. Basın açıklamasına göre, Avustralya, Almanya, Kosova, Letonya, Litvanya, Slovakya ve diğer ülkeler ABD ile birlikte “Ulusötesi Baskıyla Mücadele İlkeleri Bildirgesi”ni imzalayarak, “ulusötesi baskının demokrasi ve insan haklarına yönelik bir tehdit olduğunu” ilan etti. Dünyada” ve hangi ülkede olursa olsun adam kaçırma, sindirme ve işkence eylemlerine karşı daha sert önlemler alacağı açıklandı.

https://www.rfa.org/uyghur/mulahize/islamda-uyghur-03302023173546.html

kaynak:http://uyhgurnet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir