Dolkun İsa’nın Türkiye’ye Girişine İzin Verilmesi Hakkında Basın Açıklaması

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Sayın Dolkun İsa 18 Eylül 2021 günü saat 01:30’da Ankara Esenboğa Havalimanına inmesi sonrası Türkiye’ye girişi engellenmiştir. Yaşanan bu talihsiz gelişmenin ardından kamuoyunu gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde aydınlatma gereği doğmuştur. Aşağıdaki bilgiler tamamen belgelere dayanmaktadır. Kamu makamlarının yapılan açıklamadan farklı bir durum varsa açıklamada bulunmalarından memnuniyet duyacağımızı şimdiden ifade etmek isteriz.

Sayın Dolkun İsa hakkında Türkiye’ye giriş yasağı 2006 yılında 5 yıl süreyle konmuştur. Bu yasağın Çin makamlarının baskıları sonucu konulmuş olma ihtimali yüksektir. Türk kanunlarına göre bu yasak 2011’de 10 yıl süre ile uzatılabilirdi ancak böyle bir yasak uzatılması olmamıştır. Bir başka ifade ile 2011’den itibaren Sayın Dolkun İsa hakkında hukuki manada bir yasak mevcut değildir. Buna rağmen Sayın İsa 2016 yılında, ailesiyle daha önce birçok defe ziyaret ettiği Antalya’da fiilen yurda girişi engellenmiştir.


Sn. Dolkun İsa hakkında konan Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için Av. Prof. Dr. İlyas Doğan Ankara 1. İdare Mahkemesinde 2020/2208 esas sayılı iptal davasını açmıştır.  Yargılama sırasında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü giriş yasağını açıklayan hiçbir kanıt sunamamıştır. Ankara 1. İdare Mahkemesi 30 Haziran 2021 günü yaptığı duruşma sonrasında 5 Ağustos 2021 günü 2020/2208 Esas ve 2021/1104 Karar sayılı kararı ile Dolkun İsa beyefendinin yurda giriş yasağını iptal etmiştir. Bu karar üzerine Av. Prof. Dr. İlyas Doğan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak giriş yasağına ilişkin kaydın idare kayıtlarından da çıkarılmasını talep etmiştir. Bu talep Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün E-88211180-000-40001 sayılı ve 01.09.2021 tarihli yazısı ile cevaplanmıştır. Bu yazıda giriş yasağının MAHKEME KARARI UYARINCA KALDIRILDIĞI açıkça bildirilmiştir. Söz konusu yazı 7 Eylül 2021 günü avukatımıza tebliğ edilmiştir. Bu bilgi avukatımız aracılığıyla Sayın İsa ile paylaşılmıştır.

Dünya Uygur Kurultayı kurucusu, değerli önderimiz İsa Yusuf Alptekin’in muhterem oğlu saygıdeğer Erkin Alptekin beyefendinin Türkiye seyahati sırasında aniden rahatsızlanarak hastanede tedavi altına alınması üzerine halen Dünya Uygur Kurultayı başkanlığını yürüten Sayın Dolkun İsa bir hasta ziyaretinde bulunmak istemiştir. Bu vesileyle 18 Eylül günü Ankara seyahati gündeme gelmiştir. Yapılmak istenen sadece bir hasta ziyaretiydi ancak 18 Eylül günü Sayın İsa’nın Ankara Esenboğa Havalimanına inişi sonrası hakkında yeni bir giriş yasağı konduğu avukatımıza sözlü olarak bildirilmiştir.

Uygur Türklerinin dünya genelindeki en nüfuzlu teşkilatı olan DUK’un Başkanı Sn.  Dolkun İsa’nın Türk makamlarınca, Dünya Uygur Kurultayı kurucu başkanı Sayın Erkin Alptekin’i ziyaretine, insani bir vefanın yerine getirilmesine müsaade etmemesi bütün Uygur halkını derinden yaralamıştır.

Yapılan engellemenin bir mahkeme kararına rağmen gerçekleşmesi derin üzüntü kaynağı olmuştur. Avukatımız bu konuda gereken hukuki girişimlerde bulunacaktır.

Durumu Türk toplumunun vicdanına ve dünya kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Dünya Uygur Kurultayı

20 Eylül 2021

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir