Çin’in inkar ettiği Uygur Türklerinin tutulduğu toplama kamplarını Çinli aktivist ifşa etti

Çin'in inkar ettiği Uygur Türklerinin tutulduğu toplama kamplarını Çinli  aktivist ifşa etti

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı sistematik zulüm ile ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Tayvan’da yaşayan Çinli aktivist Guan Guan, 8 farklı şehirde 18 toplama kampını buldu ve bunları uluslararası kamuoyu ile paylaşarak ifşa etti.

Çin'in inkar ettiği Uygur Türklerinin tutulduğu toplama kamplarını Çinli aktivist ifşa etti

twitter sharing button
whatsapp sharing button
pinterest sharing button
email sharing button

Dünyada birçok ülkenin tepki gösterdiği Uygur Türklerine zulüm ve sistematik şiddetin merkez üsleri ilk kez bu kadar ayrıntılı olarak ortaya çıktı.

Tayvan’da yaşayan ve Guan Guan takma adını kullanan Çinli bir aktivist, 2 yıllık bir araştırmanın sonucunda ülkenin 8 farklı şehrinde 18 adet toplama kampı bulunduğunu ortaya çıkardı.

Uzaktan görülebilen ve önünde çok sayıda kameranın olduğu toplama kampında, “İş gücüyle reform” ifadeleri yazılıydı.

İki yıl boyunca yerel halkla görüşen ve farklı bölgeleri “turist” gibi ziyaret ederek görüntü alan Guan Guan, çektiği görüntüleri kamuoyu ile paylaştı.

“18 TOPLAMA KAMPINA GİTTİM”

Normalde turistlerin gözde bölgesi olmayan Urumçi’ye giderek gizli kayıt yapan ve kamerasını çantasına koyarak gizlice çekim yapan Guan Guan, “Yabancı basın mensuplarının bölgeye girmesi yasak fakat ben rahatça girebilirdim. Dolayısıyla bu baskıyı ve şiddeti gözler önüne sermeye karar verdim. 18 toplama kampı keşfettim ve bunlardan bir tanesi devasa büyüklükteydi. Önünde de ‘İş gücüyle reform’ ifadesi yazılıydı” açıklamasını yaptı.

Bu toplama kamplarının internet üzerindeki haritalarda görülmediğini fakat metrelerce yükseklikteki duvarlar, gözetleme kuleleri ve dikenli tellerle korunduğunu söyleyen Guan Guan, silahlı polisler, askeri araçlar ve kameraların her yerde olduğunu dile getirdi.

Guan Guan, “2017’den beri inşa edilmiş toplama kampları ile ilgili bir haber okuduktan sonra bu araştırmayı yapmaya karar verdim. Uydu haritasından bunların konumlarına baktım ve araştırmaya başladım. Eğer yakalansaydım ben de toplama kampına gönderilebilirdim” ifadesini kullandı.

Çin hükümeti videolar ve iddialar hakkında bir açıklama yapmadı.

Kaynak:YENİÇAĞ

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir