Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım politikalarına ilişkin yeni belgeler yayınlandı

Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım politikalarını ortaya koyan çok sayıda fotoğrafın, konuşma kayıtlarının ve resmi yazışmaların yer aldığı yeni belgeler ortaya çıkarıldı.

Ondan fazla büyük medya kuruluşundan oluşan bir Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından doğrulanan,analiz edilen Uygurların Çin’de kitlesel olarak hapsedildiğini gerçeğini kanıtlayan yeni belgeler, Xinjiang Polis Dosyaları adıyla çevrimiçi olarak yayımlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini incelemek üzere Doğu Türkistan’a gerçekleştireceği ziyaretten kısa bir süre önce sızdırılan belgeler Çin’in Doğu Türkistan’a Uygurlara yönelik yaptığı insanlık dışı muamelelerini kanıtlıyor.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIMI KANITLAYAN YENİ BELGELER

Belgeler arasında, 3 bine yakın tutuklunun fotoğrafları, 300 binden fazla personel kayıtları, 23 binden fazla tutuklu kayıtları ve ondan fazla kamp polisi talimatları da dahil fotoğraflar, konuşma kayıtları ve resmi yazışmalar yer alıyor.

Konsorsiyumda yer alan Bavyera Radyo ve Televizyon Kurumu (BR) ile haftalık haber dergisi Spiegel, konu ile ilgili yayınladıkları haberde Uygurların tutuldukları kampların Çin hükümetinin iddia ettiği gibi “mesleki eğitim kurumları” olmadığının kanıtladığını yazdı.

“KAÇMAYA ÇALIŞANI VURUN”

Ele geçirilen belgelerde Doğu Türkistan’daki Çin’in eski parti başkanının 2017’de yaptığı bir konuşması da bulunuyor. Parti başkanı bu konuşmasında, kamplardan kaçmaya yeltenen Uygurları kast ederek  “birkaç adım uzağa kaçmaya çalışan her mahkumun vurulması” gerektiğini söylüyor.

Fotoğraflarda ise kamp olduğu ileri sürülen yerlerde makineli tüfeklerle bekleyen güvenlik güçleri görülüyor. Bir fotoğrafta ise, bacakların aşırı şekilde gerildiği bir işkence aleti olan kaplan sandalyesinde oturtulmuş bir kişi yer alıyor.

TUTUKLULAR ARASINDA 15 YAŞTAN 73 YAŞINA KADAR KİŞİLER VAR

Belgelere göre tutuklular arasında 15 çocuk var. Bu görüntülerde gözaltına alınan en genç kişi 15 yaşında bir kız, en yaşlısı ise 73 yaşında bir kadın.

Kaynak: QHA

DUK Vakfı

Erkin kullaniyor .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir