Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa’nın Uygur Türklerine yönelik soykırım işlediğini kabul etmeye hazır olduğunu dile getirdi. Fransa’da katıldığı televizyon programında konuşan Le Drian, Çin’in işlediği soykırım fiillerinin dünyanın malumu olduğunu ifade ederek; soykırım ve insan hakları ihlallerinin sorgulanmaya değer olduğunu ve bunu resmi statüde değerlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, önceki gün Franceinfo isimli medya servisinde Doğu Türkistan’da Çin’in işlediği insan hakları hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Le Drian, Uygur Türklerine soykırım meselesi üzerine konuştu. Fransa’nın Çin’in işlediği insan hakları ihlallerini soykırım olarak tanımaya hazır olduğunu açıkladı.
FRANSA, ÇİN’İN UYGUR TÜRKLERİNE SOYKIRIM İŞLEDİĞİNİ KABUL EDEBİLİR
Le Drian, “(Soykırım) Bu terim sorgulanmayı hak ediyor ve bu yargının görevidir. Çinli yetkililerin Uygur Müslüman azınlığına karşı baskı uygulamakla suçlandığı biliniyor. Sincan’da bir soykırım işlenip işlenmediğini bilmek için tartışmaya ve düşünmeye hazırız” ifadelerini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, daha önce de Doğu Türkistan’a Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Heyeti’nin gitmesi için çağrıda bulunmuştu.
ABD ve Kanada’nın ardından Hollanda Parlamentosu, 25 Şubat 2021 tarihinde Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğini kabul etmek için harekete geçti. Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insan hakları ihlallerini Hollanda Parlamentosu’nun gündemine taşıdı. Ayrıca, ABD ve birçok AB ülkesi Çinli yetkililere yaptırım uygulama kararı aldı.
DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN
Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.
Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.